"Δύο χρόνια κυβέρνησης της ΝΔ. Δυο χρόνια παραπλάνησης και οικονομικής οπισθοδρόμησης"


Άρθρο της Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα για τα δυο χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.


Οι επέτειοι προσφέρονται πάντοτε για αποτύπωση και καταγραφή των πολιτικών πεπραγμένων, καθώς η περιοδολόγηση βοηθά στον συλλογικό και ατομικό αναστοχασμό. Η συμπλήρωση δύο χρόνων από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, σε πολύ αδρές γραμμές, τα «επιτεύγματα» της Νέας Δημοκρατίας.


- Στην οικονομία, ήδη από το τέλος του 2019 είμαστε σε ύφεση, ενώ το 2020 σημειώσαμε την τρίτη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε., με τις προοπτικές να είναι δυσμενείς και για την επόμενη περίοδο. Εν ολίγοις, το ΑΕΠ προβλέπεται να προσεγγίσει τις επιδόσεις του 2019, μόλις το 2023. Τέσσερα χαμένα χρόνια…


- Στην υγεία, δεν έχουμε καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού ενώ υπήρξαν 1.680 λιγότεροι υγειονομικοί, το σύστημα Υγείας μετατράπηκε σε μονοθεματικό κι επικίνδυνο για τους πολίτες, η πρωτοβάθμια υγεία και τα περιφερειακά ιατρεία υπολειτουργούσαν, οι προγραμματισμένες επεμβάσεις ακυρώνονταν, η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων δεν έγινε ποτέ, με συνέπεια, στο δεύτερο και τρίτο κύμα, να σημειωθούν αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ. Η πάγια θέση, δε, της ΝΔ για αποψίλωση του Ε.Σ.Υ., συνεχίζεται. Όπως δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, «έχουμε πολλά περιφερειακά νοσοκομεία», τα οποία προφανώς πρέπει να κλείσουν.


- Στην εργασία, οι σχέσεις γίνονται ελαστικότερες και απορρυθμίζονται, το οκτάωρο καταργήθηκε, οι απολύσεις έγιναν πιο εύκολες και αναιτιολόγητες, η επιθεώρηση εργασίας υποστελεχώνεται και υπολειτουργεί ενώ, επιπλέον, θεσμοθετήθηκαν οι απλήρωτες υπερωρίες. Παράλληλα, έχουμε, εξαιρέσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, κατάργηση 13ης σύνταξης, μείωση συνολικού ετήσιου διαθέσιμου εισοδήματος για συνταξιούχους, αύξηση εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ενώ οι αποδοχές των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν στην πανδημία κατά 20%.


- Στην εκπαίδευση, έχουμε πλήρη πρόσδεση με τα ιδιωτικά συμφέροντα, ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα αυξήθηκε μέσα στην πανδημία, η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση παραδόθηκε βορά στην αγορά, δόθηκαν –κρυφίως- επαγγελματικά δικαιώματα σε αποφοίτους κολλεγίων, έκλεισαν 37 πανεπιστημιακά τμήματα, περιορίζεται δραματικά η πρόσβαση στα Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, καταργούνται-συγχωνεύονται δημοτικά και νηπιαγωγεία, επανήλθε η αναγραφή της διαγωγής, ενώ η προετοιμασία για την έναρξη και λειτουργία των σχολείων τον Σεπτέμβριο του 2020, προκάλεσε θυμηδία και κωμικοτραγικά αποτελέσματα (μάσκες-αλεξίπτωτα, αδιαχώρητο σε αίθουσες κλπ).


- Στους τομείς της δημοκρατίας και των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, πρώτη προτεραιότητα ήταν η κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και την κεντρική πολιτική σκηνή ενώ στην συνταγματική αναθεώρηση χάθηκε η ευκαιρία να μπουν δικλείδες ασφαλείας για την προστασία αγαθών όπως η εργασία, η ισότητα των δύο φύλων, το νερό και η ενέργεια (όπου, σύντομα, έπειτα από τις αυξήσεις του Σεπτεμβρίου του 2019, θα έχουμε και νέες επιβαρύνσεις στα τιμολόγια). Επίσης, η κυβέρνηση υιοθέτησε λογικές περιορισμού και νομοθετικής καταστολής διαδηλώσεων πριμοδοτώντας, άμεσα ή έμμεσα, περιπτώσεις γενικευμένης και ανεξέλεγκτης αστυνομικής βίας.


- Στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, έχουμε συστηματική απαξίωση και προσβολή πολιτιστικών μνημείων, με αποκορύφωμα τη μετακίνηση των αρχαίων στο μετρό της Θεσσαλονίκης και τη τσιμεντόστρωση της Ακρόπολης, ενώ η στήριξη των εργαζομένων και των καλλιτεχνών είναι ελλιπέστατη. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάργηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων στον αθλητισμό (απλή αναλογική, ίση εκπροσώπηση φύλων), ενώ στο επαγγελματικό πεδίο οι παλινωδίες της έχουν δημιουργήσει πλείστα προβλήματα.


- Στο Περιβάλλον έχουμε κατάρ