top of page

"Είναι χρέος των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να υλοποιήσουν τις κατάλληλες δράσεις και συνεργασίες, ώστε να μειώσουν τις ανισότητες και να επιτύχουν βιώσιμη ανάπτυξη για τους πολίτες τους"

Έγινε ενημέρωση: 1 Ιουλ


Συμμετοχή της Καλλιόπης Βέττα σε Κοινοβουλευτική Συνέλευση  των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην Βόρεια Μακεδονία.


Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα συμμετείχε, εκτελώντας χρέη επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας, στην 11η Σύνοδο Ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP PA), που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια, στην Βόρεια Μακεδονία (18-20/6).


Η κ. Βέττα, συμμετείχε στις Επιτροπές Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δικαιοσύνης και τη Μόνιμη Επιτροπή ενώ μίλησε, επίσης, στην χθεσινή καταληκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας.Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης αναφέρθηκε αρχικά στην αναγκαιότητα να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανισότητες, η ανεργία και η φτώχεια στις χώρες της Ν.Α. Ευρώπης. Πρόκειται, για μια πραγματικότητα που επιτάσσει την εφαρμογή αναδιανεμητικών πολιτικών που θα εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς  βιοτικές συνθήκες καθώς όπως τόνισε «οι χώρες αυτές για να επιτύχουν την σύγκλιση με τη κεντρική Ευρώπη χρειάζονται βιώσιμη, ποιοτική και συμπεριληπτική ανάπτυξη».


Επεσήμανε ότι, σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων και γεωπολιτικών αναταράξεων, είναι κρίσιμο να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ν.Α Ευρώπης ώστε, εκτός των άλλων, να επιτευχθούν οι στόχοι και τα χρονοδιαγράμματα για την ευρωπαϊκή προοπτική τους.


Συνεχίζοντας, η κ. Βέττα υπερασπίστηκε την πρόταση ότι οι συμμετέχουσες χώρες πρέπει να εφαρμόσουν ένα πιο ισορροπημένο αναπτυξιακό μοντέλο (αντί για την άνευ όρων και ορίων «ανάπτυξη» που αφορά λίγους), που να συμπεριλαμβάνει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.


Παράλληλα, επανέλαβε τις δεσμεύσεις της Ελλάδας για την υλοποίηση της Στρατηγικής SEE 2030, δηλαδή την κάλυψη 13 από τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ, με τους πυλώνες: Ευημερία (Prosperity), Άνθρωποι (People), Ειρήνη (Peace) και Συνεργασία (Partnership) να αποτελούν ύψιστη προτεραιότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως τόνισε η κ. Βέττα, πρέπει να  δοθεί έμφαση:


  *Στη μείωση του κινδύνου καταστροφών,


  *Στην ισότητα των φύλων,


 *Στην αντιμετώπιση της τριπλής κρίσης που βιώνει ο πλανήτης, ήτοι της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της μόλυνσης


  *Στην ανθρώπινη ασφάλεια


Ενώ τόνισε ότι πρέπει να δοθούν λύσεις σε επιμέρους περιφερειακά προβλήματα όπως το trafficking και η απρόσκοπτη παροχή ενέργειας μεταξύ των χωρών.


Τέλος, κλείνοντας ανέφερε ότι «η περιφερειακή συνεργασία δεν είναι μια μεμονωμένη και στιγμιαία επιδίωξη. Αντίθετα, είναι μια βαθμιαία και μακροπρόθεσμη διαδικασία που απαιτεί διαρκή αφοσίωση για να επιτευχθεί. Καθώς μοιραζόμαστε τις εμπειρίες και τα διδάγματα μας από το παρελθόν, είναι καθήκον μας να δημιουργήσουμε ισχυρότερες συνεργασίες και να επιταχύνουμε το βήμα από κοινού ώστε να επιτύχουμε την Στρατηγική SEE 2030, για την εξάλειψη της φτώχειας και των ανισοτήτων στην περιοχή μας και την ευημερία των πολιτών μας»

3 Προβολές0 Σχόλια

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page