top of page

"Επίσκεψη στο αγροτικό μπλόκο του Φιλώτα"

Συνάντηση και συζήτηση με τους παριστάμενους αγρότες και κτηνοτρόφους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από τον Υπεύθυνο του Αγροτικού Τμήματος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης κ. Κώστα Μιμίκο, επισκέφθηκε το μπλόκο του Φιλώτα όπου συνομίλησε με τους παριστάμενους αγρότες και κτηνοτρόφους.


Στον Φιλώτα, όπου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι συγκεντρωμένοι για δέκατη ημέρα, υπήρξε ευρεία συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα οποία έχουν οξυνθεί τελευταία λόγω, αφενός των καιρικών φαινομένων, αλλά και των αδιεξόδων που έχουν δημιουργηθεί στην εμπορία και διάθεση της παραγωγής τους. Όπως ανέφεραν, η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο, τόσο για τη συνέχιση της παραγωγής, όσο και για την επιβίωση των οικογενειών τους.


Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που δεν αφήνει ικανά περιθώρια κέρδους για να ζήσουν αξιοπρεπώς, αλλά και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις που δημιουργεί η νέα καλλιεργητική περίοδος. Το αγροτικό πετρέλαιο, η τιμή του ρεύματος, η φορολόγηση (ΦΠΑ) στα αγροτικά εφόδια και οι τιμές όλων των απαραίτητων εισροών, δημιουργούν ένα ασφυκτικό περιβάλλον για όλους τους παραγωγούς της χώρας.


Επίσης, οι αγρότες ανέδειξαν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, καθώς βλέπουν μόνιμα να αδικούνται όταν η παραγωγή τους καταστρέφεται από έντονα καιρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Για αυτό τον λόγο, ζητούν την αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που υφίστανται οι παραγωγές τους, καθώς και τη στελέχωση του οργανισμού με μόνιμο προσωπικό που θα λειτουργεί έγκαιρα και αποτελεσματικά σε έκτακτες περιπτώσεις.


Επιπλέον, τέθηκε ως αίτημα να παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στα ροδάκινα, μήλα και καρπούς με κέλυφος, καθώς και στο καλαμπόκι που αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια της περιοχής και στηρίζει και το κλάδο της κτηνοτροφίας.


Τέλος, αναφέρθηκε από όλους ότι μόνη διέξοδος αποτελεί η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν μείνει αδιάθετα ή έχουν απορροφηθεί σε πολύ χαμηλές τιμές που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, καθώς και αποζημιώσεις για όλες τις ποικιλίες των μήλων.


Από τη πλευρά της η Βουλευτής δήλωσε την στήριξη της στον αγώνα τους ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, τόσο σε τοπικό επίπεδο σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, όσο και σε επίπεδο Κοινοβουλίου για τα προϊόντα της περιοχής, με ερωτήσεις και παραστάσεις στο αρμόδιο υπουργείο.


Δεσμεύτηκε να βρίσκεται διαρκώς κοντά στα προβλήματα των αγροτών, για την ευόδωση των αιτημάτων τους, τα οποία είναι εύλογα και δίκαια, ακριβώς για να στηριχτεί ο πρωτογενής τομέας και να διασφαλιστεί η καταναλωτική αλυσίδα με ποιοτικά και προσιτά προϊόντα.
4 Προβολές0 Σχόλια

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page