top of page

Ερώτηση της Κ. Βέττα στον Πρωθυπουργό για την κυνική δήλωση του για τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας

Έγινε ενημέρωση: 9 Ιουν 2020

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη με θέμα: «Καμία μέριμνα για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους».


O κ. Μητσοτάκης ερωτάται για την δήλωση του ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει της βίαιης απολιγνιτοποίησης «πρέπει να βρούνε κάτι άλλο να κάνουν», ενώ, παράλληλα, ζητούνται διευκρινήσεις για την επαναλαμβανόμενη αναφορά του στα συμφέροντα των γερμανικών εταιριών που θα ωφεληθούν από την δραματική αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής.


Η κ. Βέττα δήλωσε:


«Έχουν μεσολαβήσει δέκα ημέρες από την απίστευτα κυνική αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει «πλέον να βρούνε κάτι άλλο να κάνουν», δήλωση που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην περιοχή. Περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό ότι θα ανασκευάσει αυτή την δήλωση ή, έστω, θα ζητήσει μια συγγνώμη.

Δυστυχώς, δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, ως εκ τούτου, κατέθεσα κοινοβουλευτική ερώτηση ζητώντας να απαντήσει για την έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους πολίτες της περιοχής μας, οι οποίοι και επίσημα πλέον, εγκαταλείπονται στη μοίρα τους.

Παράλληλα, χρειάζεται να διευκρινιστεί για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης στην απάντησή του, δείχνει ιδιαίτερη σπουδή –4 αναφορές σε μια παράγραφο (!) - να διαβεβαιώσει το γερμανικό επενδυτικό κοινό, ότι από την βίαιη απολιγνιτοποίηση, θα προκύψουν οφέλη και σημαντικές ευκαιρίες για τις εταιρίες τους.

Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, πρέπει να αντιληφθούν επιτέλους ότι οι άνθρωποι είναι πάνω από τα κέρδη τους. Να αντιληφθούν ότι οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, δεν θα επιτρέψουν να επέλθει η ερημοποίηση της περιοχής για να ωφεληθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, ελληνικά ή ξένα.

Ως εδώ κ. Μητσοτάκη. Οι κάτοικοι της Κοζάνης δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: «Καμία μέριμνα για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας οι οποίοι αφήνονται στην τύχη τους»


Κύριε Πρωθυπουργέ,


Σε πρόσφατη συνέντευξή σας στην γερμανική εφημερίδα Bild, ερωτηθήκατε από τους δημοσιογράφους για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων και το ενδεχόμενο διασπάθισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.


Η απάντησή σας, όπως δημοσιεύτηκε στον επίσημο ιστότοπο του Πρωθυπουργού της χώρας (https://primeminister.gr/2020/05/26/24036, ημερομηνία ανάκτησης 3/6/20), ήταν η κάτωθι:

«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν. Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες. Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα.».


Η συγκεκριμένη σας τοποθέτηση δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας και επέτεινε την αγωνία που έχει προκληθεί στην περιοχή έπειτα από την αιφνίδια εξαγγελία σας για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2023, πλην μιας μονάδας που θα λειτουργήσει έως το 2028.


Η εξαγγελία σας -η οποία δεν ήταν προεκλογική δέσμευση ούτε μέρος των προγραμματικών εξαγγελιών σας-, όπως και η συνακόλουθη τροποποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, ανέτρεψε το χρονοδιάγραμμα που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε εγκριθεί από την Ε.Ε. και αντιμετώπιζε πλήρως τις πολλαπλές προκλήσεις της ενεργειακής αυτάρκειας και εξάρτησης της χώρας, την κλιματική ουδετερότητα και την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σε μια περιοχή με υψηλότατους δείκτες ανεργίας.


Όπως πιθανόν να γνωρίζετε, η συντριπτική πλειοψηφία των θεσμικών παραγόντων της Δυτικής Μακεδονίας, επαγγελματικοί φορείς, επιμελητήρια και απλοί πολίτες έχουν εναντιωθεί, διαμαρτυρόμενοι για την βεβιασμένη αντιμετώπιση του καίριου αυτού ζητήματος που αφορά την ζωή τους και το περιβάλλον.


Αξίζει να τονιστεί ότι η συγκεκριμένη εξαγγελία αθροίζεται σε μια γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής από την κυβέρνησή σας, υποβάθμιση που τεκμηριώνεται από την κατάργηση έξι τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, την έλλειψη πλήρους στελέχωσης και λειτουργίας των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Κοζάνης, ακόμα, και από την απουσία της Περιφέρειας από το εξαγγελθέν πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη διεξαγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.


Στον δημόσιο διάλογο, η δήλωσή σας, σχολιάστηκε με δηκτικό τρόπο, καθώς αξιολογήθηκε ως μια κυνική και απαξιωτική αναφορά που αφήνει τους πολίτες πλήρως εκτεθειμένους απέναντι στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που θα ανατρέψει άρδην την οικονομική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής, θα οδηγήσει στην ανεργία, στην εγκατάλειψη της γης και των χρησιμοποιούμενων εδαφών και, αναπόφευκτα, στην ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.


Τέλος, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η επαναλαμβανόμενη αναφορά σας στην ικανοποίηση των γερμανικών εταιριών, με την συμμετοχή τους στην διαδικασία της απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα η οποία, όπως και εσείς παραδεχτήκατε, θα υλοποιηθεί αργότερα στην Γερμανία, η οποία υιοθετεί άλλο οδικό χάρτη για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, έχοντας προφανώς άλλες προτεραιότητες για την εξασφάλιση των συμφερόντων των δικών της πολιτών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.


Επειδή, η αναφορά σας στο ότι «οι πολίτες πρέπει να βρούνε κάτι άλλο να κάνουν» αντίκειται στην ευαισθησία που πρέπει να διέπει έναν εκλεγμένο, πολλώ δε μάλλον έναν Πρωθυπουργό,


Επειδή οι πολίτες της Κοζάνης βιώνουν μεγάλη ανασφάλεια από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, εξαγγελίες που δεν συνοδεύονται από σαφές, κοστολογημένο και αναλυτικό σχέδιο για τη μέριμνα που πρέπει να διαλαμβάνεται για τους ανθρώπους και την περιοχή,


Επειδή, η δήλωσή σας για την ικανοποίηση των επιδιώξεων των γερμανικών εταιριών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων σας,


Ερωτάσθε:


1. Τι απαντάτε στους κατοίκους της Κοζάνης που αγωνιούν για το μέλλον τους ενόψει της βίαιης απολιγνιτοποίησης και αισθάνονται απογοητευμένοι από την αναφορά σας «πρέπει να βρούνε κάτι άλλο να κάνουν»;


2. Πως αξιολογείτε το γεγονός ότι μπορεί να σας προσαφθεί πως ιεραρχείτε υψηλότερα το συμφέρον των γερμανικών εταιριών έναντι των κατοίκων της Κοζάνης;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Βέττα ΚαλλιόπηΚατεβάστε το αρχείο της ερώτησης από εδώ:

2020.06.04_Βέττα ερώτηση σε ΠΘ για Δ
.Μακ
Λήψη ΜΑΚ • 1.18MB

8 Προβολές0 Σχόλια

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page