"Η επόμενη ημέρα για την χώρα πρέπει να είναι δίκαιη, συμπεριληπτική και ανθρώπινη"


Συνέντευξη της Καλλιόπης Βέττα στη μαθητική σελίδα Κοινωνική Αλλαγή.


- Πώς σχολιάζετε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ;


- Ο Πρωθυπουργός επιδόθηκε σε μια ανερυθρίαστη προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, ψευδολογίας και παραπλάνησης των πολιτών για να αντιστρέψει την αυξανόμενη δυσαρέσκεια και οργή προς τον ίδιο και τη κυβέρνηση του.

Παρουσίασε μέτρα που υπάρχουν ήδη ως νέα, θριαμβολόγησε για την παράταση υφιστάμενων και με μια αναποτελεσματική παρέμβαση χρηματοδοτικού ποσού μόνο 404 εκ. ευρώ επιχείρησε να κατευνάσει την αγανάκτηση του κόσμου και να δώσει ώθηση στην οικονομία.

Παράλληλα, ειδικά για το μέτρο της ενίσχυσης των νέων έως 29 ετών, αποδείχθηκε ότι ο θησαυρός ήταν άνθρακας: οι αρχικές εξαγγελίες για μηναία ενίσχυση 1.200 ευρώ, τελικά αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι μόνο 100 ευρώ τον μήνα, για τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, αντίστοιχα (!).

Οι εξαγγελίες διαψεύστηκαν πριν καν υλοποιηθούν.

Είναι και αυτό ένα νέο αρνητικό ρεκόρ για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του.


-Τι άποψη έχετε επάνω στο άνοιγμα των σχολείων για την φετινή σχολική χρονιά και ποίες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τρόπο που πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία;


- Δυστυχώς, για μια ακόμη χρονιά, η κυβέρνηση και η αρμόδια Υπουργός Παιδείας, επέλεξαν να είναι παρατηρητές της κατάστασης αντί να λειτουργήσουν προληπτικά για τον αποτελεσματικό περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τα τμήματα, ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα, άνοιξαν με 25 μαθητές, δεν υπάρχουν προσλήψεις καθηγητών για την κάλυψη των κενών, ενώ η εξέταση των μαθητών που βρίσκονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα είναι κωμικοτραγική.

Εμείς, στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουμε ότι έπρεπε να υπάρχει πρόνοια για την αραίωση των μαθητών, συστηματικός μοριακός έλεγχος στην εκπαιδευτική κοινότητα, έγκαιρες προσλήψεις διδακτικού προσωπικού.

Ελπίζουμε να διαψευστούμε σχετικά με την επάρκεια των μέτρων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά δεν είμαστε αισιόδοξοι. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί με τις προτάσεις μας και προειδοποιεί, για μια ακόμη φορά την κυβέρνηση, η οποία, λόγω των ιδεοληψιών και των αγκυλώσεών της, αδυνατεί να κάνει το σωστό.


- Στα 2 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία πως αξιολογείτε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την περιφέρεια της Κοζάνης;


- Αν η γενική αποτίμηση της ΝΔ είναι αποκαρδιωτική, καθώς εφαρμόζει σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα συμφέροντα που την στηρίζουν, ειδικότερα στην ΠΕ Κοζάνης, τα πράγματα είναι δραματικά.

Η βίαιη και μονομερής απόφαση για το κλείσιμο των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων έως το 2023 τράβηξε ακόμα πιο δυνατά την θηλιά στον λαιμό της περιοχής, επιβαρύνοντας έτσι τις συνέπειες από την μακρόχρονη αποβιομηχάνιση και την υψηλή ανεργία.

«Να βρουν κάτι άλλο να κάνουν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας με ανερυθρίαστη αλαζονεία και απερίγραπτη αδιαφορία.