Ομιλία στην ολομέλεια στο νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ για την αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ & άλλες διατάξεις.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με βασικό θέμα το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, που θα αναδιαρθρωθεί και θα μετονομαστεί σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.
Η κ. Βέττα, αναφέρθηκε αρχικά στην απεμπόληση πολύτιμων δημόσιων πόρων με σκοπό την ιδιωτική εκμετάλλευση, που προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού μέσα από πλήθος διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ έκανε αναφορά στα αυξημένα έσοδα που παρουσίασε το Ταμείο την περίοδο 2015 -2019.
Ειδικότερα, από τα 236 εκατομμύρια ευρώ που ήταν τα έσοδα της περιόδου 2010-2014, από τις επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, το ποσό υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τα 492 εκατομμύρια, εξαιτίας της καλύτερης διαχείρισης και της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε παράλληλα με την θέσπιση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Το ίδιο συνέβη και με τις εισπράξεις από τις πωλήσεις εκμαγείων και αντιγράφων αρχαιολογικών αντικειμένων, οι οποίες διπλασιάστηκαν την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα αυτή η κερδοφόρα δραστηριότητα εκχωρείται σχεδόν εξολοκλήρου σε ιδιώτες.
Στη συνέχεια, η κ. Βέττα, επέκρινε με δριμύτητα το άρθρο 48 που προβλέπει τον εκπατρισμό κινητών μνημείων από ελληνικά μουσεία και την αποστολή τους στο εξωτερικό έως 50 χρόνια (!) αναδεικνύοντας, εκτός των άλλων, το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο διασπώνται οι συλλογές των ελληνικών μουσείων. Παράλληλα κατέκρινε την κυβέρνηση που επιχειρεί με νυχτερινή τροπολογία να αλλάξει την μουσειακή πολιτική της χώρας, εισάγοντας όρους για τη συνέχιση της λειτουργίας δημόσιων μουσείων, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, το κλείσιμό τους.
Τέλος, αφού επεσήμανε την ανεπαρκή στήριξη των ανθρώπων του Πολιτισμού από την πολιτεία εδώ και 10 μήνες, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στις 4 τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική στήριξη του κλάδου.
Συγκεκριμένα, οι τροπολογίες, που δεν έγιναν αποδεκτές από την Υπουργό, αφορούσαν την οικονομική ενίσχυση των δημιουργών και των καλλιτεχνών μέσω των ΟΣΔ, τη ποσόστωση για τη μετάδοση ελληνικών μουσικών έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, την ένταξη στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ 6% της παραγωγής βιβλίων, εισιτηρίων κινηματογράφων, θεάτρου κλπ και, τέλος, ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση του κόσμου του βιβλίου μέσω του συστήματος δημόσιου δανεισμού από τις βιβλιοθήκες.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της Κ. Βέττα, στο παρακάτω βίντεο:
Comments