"Η ΝΔ κλείνει το μάτι στην ακροδεξιά"


Συνέντευξη της Καλλιόπης Βέττα στην politic.gr και στον Γιάννη Συμεωνίδη:


Μήπως, με αφορμή την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία και την υπερπροβολή των ενστάσεών σας σε μια συμφωνία που εσείς ξεκινήσατε, κάνετε στη ΝΔ την αντιπολίτευση που σας έκανε το σημερινό κυβερνών κόμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών;


- Η μόνιμη αρχή που διέπει τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. είναι η εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων και η προώθηση των πάγιων θέσεων της Ελλάδας στο διεθνές πολιτικό στερέωμα.

Το αποδείξαμε καθ΄ όλη την διάρκεια της διακυβέρνησής μας θωρακίζοντας την εξωτερική πολιτική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπου προωθήθηκε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην περιοχή, ενάντια στις πατριδοκάπηλες και εθνικιστικές φωνές στις δύο πλευρές των συνόρων.

Η ιστορία έχει αποδείξει, πλέον, ότι η ΝΔ έδρασε μικροκομματικά, υποκριτικά και ανεύθυνα όταν συμμετείχε και υποδαύλιζε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Η ένοχη σιωπή της και η πλήρης αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Για την συμφωνία με την Γαλλία, δε, ήμασταν ξεκάθαροι από την αρχή: θα την υπερψηφίζαμε αν δεν εμπεριείχε τα δύο κρίσιμα άρθρα για την κοινή υπεράσπιση σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως και το ανοικτό παράθυρο για αποστολή ελληνικών δυνάμεων σε εμπόλεμες ζώνες στην Αφρική.

Παράλληλα, προκύπτουν ιδιαίτερα ερωτηματικά για το τίμημα της αγοράς, το γεγονός ότι δεν ενισχύει την αμυντική μας βιομηχανία, όπως και για το υπέρογκο κόστος της δημιουργίας υποδομών στην Καλαμάτα, το οποίο εμείς διαπραγματευόμασταν σε πολύ χαμηλότερη βάση.

Η κυβέρνηση επέλεξε να μην συνδιαλλαγεί, στην κοινή κατεύθυνση της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων, και να ενσωματώσει τις βάσιμες ενστάσεις μας.

Τα ερωτηματικά είναι πολλά και πρέπει να τα απαντήσει.


Διακρίνω τις τελευταίες ημέρες μια πιο επιθετική στάση και του Αλέξη Τσίπρα ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε σχέση με την πανδημία. Συνιστά και μια έμμεση αυτοκριτική για την ήπια αντιπολίτευση που είχατε ασκήσει μέχρι πρόσφατα επί του ζητήματος;


-Όλο το διάστημα της πανδημίας, ασκούμε υπεύθυνη και μαχητική αντιπολίτευση με συγκεκριμένες, κοστολογημένες και εφικτές προτάσεις.

Από την πρώτη στιγμή προτείναμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εργαζομένους στο χώρο της Δημόσιας Υγείας– με αυξημένα δικαιώματα και υποχρεώσεις-, γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος ώστε σε βάθος τετραετίας να εναρμονιστούν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι στο 7% του ΑΕΠ και αναδιανομή των χρηματικών ροών ώστε να αξιοποιηθούν κατά το καλύτερο δυνατόν τρόπο, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες και πρακτικές.

Το μ