Παρέμβαση της κ. Καλλιόπης Βέττα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την εξέταση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".
Η κ. Βέττα τοποθετήθηκε κατά την 1η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για το "Ακροπόλ" το οποίο, ανάμεσα σε άλλες προβληματικές διατάξεις, ανοίγει τον δρόμο για ασύδοτη εμπορική εκμετάλλευση των πολιτιστικών μνημείων της χώρας και δημιουργεί τεράστια απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο.
Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκε, όπως και άλλοι βουλευτές, για τον αναιτιολόγητο και αδικαιολόγητο αποκλεισμό από την ακρόαση φορέων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, παρόλο που στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται τροποποιήσεις σε κρίσιμες αρχαιολογικές διατάξεις που δεν είχαν τεθεί καν στη δημόσια διαβούλευση.
Κυριότερα σημεία από την τοποθέτηση της Κ. Βέττα:
"Θεωρώ, αν μη τι άλλο, ότι είναι προσβολή στην κοινοβουλευτική διαδικασία όλο αυτό που γίνεται. Υπάρχει το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο δεν είχε εισαχθεί καν για διαβούλευση και μπήκε την τελευταία στιγμή, πριν λίγες ώρες, με πάρα πολύ σημαντικά άρθρα... Εκεί, λοιπόν, στο δεύτερο μέρος που θα ήθελα να επικεντρωθώ, υπάρχει ένα πάρα πολύ σημαντικό άρθρο, κύριε Πρόεδρε και το λέω σε σας, γιατί είπατε ότι δεν πρέπει να καλέσουμε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, το άρθρο 20, το οποίο, όπως σας είπα, χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση καταστρατηγείται ουσιαστικά το θεμελιώδες άρθρο 46 του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002 ... Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη και επιτρέψτε μου να πω ότι από την απόφασή σας θα κριθείτε, να καλέσουμε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων".
"Σύμφωνα και με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα υπάρξει απώλεια εσόδων για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το ύψος του οποίου δεν μπορούμε ακόμα να το προσδιορίσουμε... για την παραγωγή, αναπαραγωγή και διάδοση στο κοινό απεικονίσεων και αντιγράφων μνημείων... Πέραν αυτού η κυρία Υπουργός με αυτό το άρθρο, χωρίς όρους, αφήνει ανεξέλεγκτη την παραγωγή απλών αντιγράφων και οι αλλαγές αυτές επιφέρουν ακόμα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα στην προστασία των μνημείων και των δικαιωμάτων του κράτους επ’ αυτών".
"Εκτός του ότι θεσμοθετείτε την απώλεια εσόδων για το Δημόσιο, καθώς το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) αποδίδει μεγάλο ποσοστό των εσόδων, θεσμοθετείτε εσείς και η Κυβέρνηση που υπερθεματίζει σε πατριωτισμό τη μη εξουσιοδοτημένη και μη αδειοδοτημένη εμπορική χρήση των αντιγράφων και των απεικονίσεων μνημείων της χώρας από οποιονδήποτε και για οποιαδήποτε χρήση ή σκοπό προορίζονται αυτά, δηλαδή, ακόμα και για μία κακόβουλη χρήση".
"Που είναι το δήθεν ενδιαφέρον σας, άραγε, για το brandname των μνημείων που δήθεν θα το αναβαθμίζατε, όπως λέγατε, άλλωστε, στις προγραμματικές δηλώσεις; Αναρωτιέμαι πραγματικά, αν οι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας έχουν καταλάβει τι προσπαθείτε να κάνετε και ποιους προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε με αυτό".
"Συγκεκριμένα, αφαιρείτε τη διαχρονική υποχρέωση για προηγούμενη λήψη άδειας ως προς την "παραγωγή, αναπαραγωγή και διάδοση στο κοινό με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας, αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων που ανήκουν στο Δημόσιο".
"Εντέχνως, λοιπόν, αφού πρώτα αφαιρείτε από τη διάταξη την ακριβή φράση "με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας" ... στη συνέχεια σπεύδετε να βγάλετε περιοριστική, πρωτοφανή ερμηνεία του όρου "απεικονίσεις" στο κείμενο του νόμου, ερμηνεύοντας τον όρο «απεικόνιση» ως "πιστή αποτύπωση"(!) ... Εγώ έκανα τον κόπο να μπω σε ένα καλλιτεχνικό λεξικό και βάσεις δεδομένων και διαβάζω: "η απεικόνιση είναι ερμηνεία ή οπτική εξήγηση ενός κειμένου, ενός αντικειμένου, μιας έννοιας ή μιας διαδικασίας σχεδιασμένη για ενσωμάτωση σε έντυπα, όπως αφίσες, φυλλάδια, περιοδικά, βιβλία, διδακτικό υλικό, κινούμενα σχέδια, βιντεοπαιχνίδια, ταινίες κ.λπ.".
Επομένως, ήταν ανέκαθεν σαφής η χρήση, η ερμηνεία και η βούληση του νομοθέτη να περιλάβει στο άρθρο 46 περί αδειοδότησης όλα τα είδη απεικονίσεων των μνημείων που είναι κτήμα του ελληνικού λαού και να τα προφυλάξει από την αυθαίρετη χρήση της εικόνας τους. Συνεχίζοντας, αφού τα κάνετε όλα αυτά, λέτε στη διάταξη ότι τα λοιπά είδη "αποτυπώσεων" υπόκεινται σε αδειοδότηση μόνο εάν υπάρχουν ειδικές συνθήκες ως προς την πρόσβαση στο μνημείο και μόνο αν διενεργείται με ειδικό εξοπλισμό και ειδικές συνθήκες παραγωγής...
Και όλα αυτά συμβαίνουν στην ανεξήγητη εμμονή σας να νομοθετήσετε, κυρία Υπουργέ, εισάγοντας πλήθος εξαιρέσεων, ώστε να γίνει καθεστώς η με κάθε τρόπο εμπορευματοποίηση των μνημείων και των συμβόλων της χώρας, χωρίς να δίνεται λογαριασμός στον αποκλειστικό δικαιούχο αυτών των εσόδων και καταστρατηγώντας το δικαίωμα του κράτους να έχει λόγο για τη χρήση των συμβόλων του. Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό;"
Σχετικά με το ΑΚΡΟΠΟΛ:
"Με αυτά που φέρνετε στο νομοσχέδιο, ουσιαστικά το μετατρέπετε σε Κέντρο Εκπαίδευσης Καλλιτεχνών, αντί για ένα κέντρο ελεύθερης έκφρασης και δημιουργίας, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και όπως ήταν και είναι το όραμα του καλλιτεχνικού κόσμου.."
Επιπλέον, θεωρώ ότι μετατρέπετε το ΑΚΡΟΠΟΛ σε «αυλή» του εκάστοτε Υπουργού, ο οποίος θα αποφασίζει οποτεδήποτε να φιλοξενεί σε αυτό τις προσωπικές του εκδηλώσεις και δεξιώσεις, ακόμα και εκτάκτως, προφανώς, χωρίς να τον ενδιαφέρει ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός του ίδιου του ΑΚΡΟΠΟΛ. Γι’ αυτό, άλλωστε, αναφέρετε μέσα (άρθρο 1) ότι η Διοίκηση του Νομικού Προσώπου δεν έχει δικαίωμα άρνησης. Και, βέβαια, με αυτό δείχνετε και το σεβασμό που έχετε στο σύγχρονο πολιτισμό".
Comments