Παρεμβάσεις στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων κατά την επεξεργασία νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ για την αναδιοργάνωση του ΤΑΠΑ και άλλες διατάξεις.
Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα τοποθετήθηκε κατά την 3η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής (07.12.2020) για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Αναδιοργάνωση του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων και μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, ίδρυση ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Μουσείο-Ελαιοτριβείο Βρανά» στον Δήμο Λέσβου, προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς στο εξωτερικό, ρυθμίσεις για το ιστορικό μουσείο Κρήτης και το μουσείο «Φοίβος Ανωγειανάκης» και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».
Η κ. Βέττα, αναφέρθηκε αρχικά στην ουσία του νομοσχεδίου, που έχει στόχο, όχι φυσικά την αναδιάρθρωση ενός δημόσιου οργανισμού, όπως είναι το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, αλλά την αναδιάρθρωση και την ανακατανομή πολύτιμων πόρων του δημοσίου προς ιδιωτική εκμετάλλευση. Όπως επεσήμανε, χαρακτηριστικά: "Δεν είναι άλλωστε τυχαία, ούτε η παντελής απουσία της φράσης «δημόσιο συμφέρον» από τις διατάξεις για το ΤΑΠΑ, ούτε και η μετονομασία του σε Οργανισμό Διαχείρισης. Απεναντίας, αυτή παραπέμπει, μάλλον σε κακά παραδείγματα και αμαρτωλούς οργανισμούς του παρελθόντος, όπως ήταν ο ο ΟΠΕΠ και ο ΟΠΠΕΘ (Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997»)".
Σχετικά με τις διατάξεις που αφορούν τα απλά και ακριβή αντίγραφα μνημείων, η κ. Βέττα καυτηρίασε την ιδιαίτερη "ενασχόληση" της Υπουργού "με την παραοικονομία που αναπτύσσεται γύρω από κερδοφόρες δραστηριότητες του ΤΑΠΑ, όπως η παραγωγή και διάθεση αντιγράφων μνημείων". Όπως επεσήμανε στην Υπουργό, "δυστυχώς διαπιστώνουμε με τις διατάξεις που φέρνετε ότι μάλλον επιδιώκετε να ενισχύσετε αυτή την παρασιτική λειτουργία και όχι να αντιμετωπίσετε την παράνομη παραγωγή και διάθεση ανταγωνιστικών προϊόντων, εις βάρος του Οργανισμού, που όπως λέτε θέλετε να αναδιαρθρώσετε και να αναπτύξετε", καθώς η διάλυση του προηγούμενου νομοθετικού πλαισίου έχει προκαλέσει απώλεια εσόδων του δημοσίου, εξαιτίας του νομοθετικού κενού που έχει δημιουργηθεί, ευνοώντας την κερδοσκοπία όσων εκμεταλλεύονται αυτό το κενό;.
Επίσης η κ. Βέττα ανέδειξε εκ νέου την προβληματική διάταξη του άρθρου 59 που επιτρέπει τον εκπατρισμό αρχαιοτήτων στο εξωτερικό ακόμα και για 100 χρόνια (!), αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Με το άρθρο 59 θεσμοθετείται την εξαγωγή …. για 50 χρόνια, αυτό λίγο μας θυμίζει παιχνίδι της κολοκυθιάς. Στη διαβούλευση προτείνατε 20 χρόνια, στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε δανεισμό των αρχαίων του κράτους για 100 χρόνια... Μετά το σοκ που προκάλεσε αυτό και τις αντιδράσεις, μαθαίνουμε λοιπόν σήμερα από τον Εισηγητή της Πλειοψηφίας για 50 χρόνια, χωρίς να έχουν κατατεθεί νομοτεχνικές βελτιώσεις. Και τα 50 χρόνια κυρία Υπουργέ, είναι εκπατρισμός όχι εξαγωγή. Και μάλιστα όχι μόνο σε μουσεία αλλά και σε "παρεμφερείς χώρους", όπως αναφέρετε, χωρίς να υπάρχει εθνικό και διεθνές προηγούμενο, ούτε καν συναφείς πρακτικές όπως η ίδια παραδέχεστε στην έκθεση συνεπειών ρύθμισης".
Τέλος, η κ. Βέττα κάλεσε την Υπουργό να υιοθετήσει τις πολύ θετικές ρυθμίσεις που βρίσκονται στις τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ώστε να αποδείξει έμπρακτα την αναγνώρισή της στην πολύτιμη προσφορά του πολιτισμού και των ανθρώπων του που αυτήν την περίοδο δοκιμάζονται σκληρά. Οι τροπολογίες αφορούν την οικονομική ενίσχυση των δημιουργών και των καλλιτεχνών μέσω των Οργανισμών συλλογικής διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, την ποσόστωση για τη μετάδοση ελληνικών μουσικών έργων από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τον δημόσιο δανεισμό από βιβλιοθήκες και την ενίσχυση του κόσμου του βιβλίου, καθώς και την ένταξη στον κατώτατο συντελεστή ΦΠΑ 6% της παραγωγής του χαρτιού του βιβλίου, των ψηφιακών και των ακουστικών ηχητικών βιβλίων, e-books, των εισιτηρίων κινηματογράφων, θεάτρου, κλπ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση της Κ. Βέττα, κατά την 3η συνεδρίαση της Επιτροπής (07.12.2020), στο παρακάτω βίντεο:
Περαιτέρω, κατά τη 4η συνεδρίαση της Επιτροπής (08.12.2020), η κ. Βέττα διαμαρτυρήθηκε για τη στάση του Προέδρου της Επιτροπής, κατά την εξέταση του νομοσχεδίου, όπου συνεχώς παρενέβαινε ή διέκοπτε ή ακόμα και αφαιρούσε το λόγο από Βουλευτές της αντιπολίτευσης και αποχώρησε από τη συζήτηση, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μαζί με τους υπόλοιπους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση της Κ. Βέττα, κατά την 4η συνεδρίαση της Επιτροπής, στο παρακάτω βίντεο:
Komentáře