top of page

"Να μην μείνει αναπάντητη η νεοφιλελεύθερη εκτροπή της κυβέρνησης"


Συνέντευξη στην Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο.Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα παραχώρησε συνέντευξη στην Εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και στον Δημοσιογράφο Ιάσονα Μπάντιο (09.02.2020).

Εκτός των άλλων, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Μέχρι σήμερα, επτά μήνες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση το μόνο που έχει κάνει είναι η παράταση του υφιστάμενου καθεστώτος, το οποίο εμείς επεξεργαστήκαμε. Σας θυμίζω ότι, σε πολύ δύσκολα χρόνια για τους πολίτες αλλά και για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε το αγαθό της πρώτης κατοικίας χωρίς να γίνει ούτε ένας πλειστηριασμός λαϊκού ακινήτου.

Σήμερα, η κατάσταση είναι διαφορετική καθώς η ΝΔ, δεν έχει κάνει καμία αναφορά στο τι θα συμβεί σε λιγότερες από 90 ημέρες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ενώ μάλιστα δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη η οικονομική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στο Νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Μια πρώτη γεύση ωστόσο για το τι πρόκειται να ακολουθήσει έρχεται από δηλώσεις Υπουργών που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας ή από τον κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος προτείνει να παρθούν πιο δραστικά μέτρα, δηλαδή αφαίρεση του προστατευτικού πλέγματος, για να εξυπηρετηθούν οι τραπεζικοί ισολογισμοί».


Για την απολιγνιτοποίηση: «Η κυβέρνηση, με μια εξαγγελία πυροτέχνημα, φέρνει την περιοχή στα πρόθυρα του μαρασμού. Μέσα σε 2-3 χρόνια, χάρη στην πρωτοφανή ανακοίνωση του κ. Μητσοτάκη, ανακοίνωση μάλιστα που δεν είχε γίνει προεκλογικά, θα κλείσουν όλες οι μονάδες, πλην μιας, γεγονός που συνεπάγεται την εξαφάνιση ενός ποσοστού του ΑΕΠ που φτάνει το 45% περίπου της περιοχής.

Ούτε σε πολεμικές συνθήκες δεν παρατηρούνται τέτοιες μειώσεις. Η απολιγνιτοποίηση, θέλει σχεδιασμό, χρηματοδότηση, άμεση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, στοχευμένες δράσεις και άνεση χρόνου.

Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε από αυτά, άρα θεωρώ ότι οι αντιδράσεις είναι απολύτως δικαιολογημένες» ... «πρέπει να εξετάσουμε τη σκοπιμότητα και τη σπουδή για την υλοποίηση της απολιγνιτοποίησης. Έπειτα, οφείλουμε, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να εκπονήσουμε ένα πλάνο το οποίο θα αντιμετωπίζει πολλές συνιστώσες: το εργασιακό, το ζήτημα των υποδομών, του κλίματος, της περιβαλλοντικής ασφάλειας, της μετανάστευσης, της αποκατάστασης των περιοχών, της τηλεθέρμανσης, των επιβαρύνσεων από τις νέες δραστηριότητες και μια σειρά άλλα ζητήματα που άπτονται του συγκεκριμένου μέτρου. Επίσης, θα πρέπει να γίνουν σχέδια βιωσιμότητας, να εκπονηθούν προγράμματα τα οποία να είναι επιλέξιμα από την Ε.Ε. να κινητοποιηθούν εθνικοί και περιφερειακοί πόροι, να καταπολεμηθούν οι κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές ανισότητες που θα δημιουργηθούν από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Όπως καταλαβαίνετε, δεν πρόκειται για ένα απλό ζήτημα, καθώς με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων, η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χρησιμοποιήθηκε σχεδόν αποκλειστικά για την ενεργειακή κάλυψη επάρκειας της χώρας.

Σήμερα, η ΝΔ βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο, καταλύει αυτή την πραγματικότητα χωρίς σχέδιο, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Και γι’ αυτό, είναι καταδικασμένη να αποτύχει».


Για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών: "Δυστυχώς, για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται εξ ολοκλήρου η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, δεδομένου μάλιστα ότι κλήθηκε να διαχειριστεί μία ήδη δρομολογημένη λύση, όπου ελάχιστα βήματα είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί. ... Ωστόσο, η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη καθυστέρησε επί μήνες, με διάφορες προφάσεις, να αδειοδοτήσει τον οργανισμό των δημιουργών, την ΕΔΕΜ, κάτι που έπραξε μόλις προχτές, υπό την πίεση των γενικευμένων αντιδράσεων που η ίδια προκάλεσε. Όπως στηρίξαμε όλοι την προσπάθειά τους για αδειοδότηση της ΕΔΕΜ, έτσι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε μαζί τους την άμεση μεταβίβαση της ΕΥΕΔ σε αυτήν. Είναι μοναδική ευκαιρία να περάσει και στη χώρα μας, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, η διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων στους ίδιους τους δημιουργούς".


Για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ: «Διαπιστώνω καθημερινά το αυξημένο ενδιαφέρον των προοδευτικών πολιτών για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, προσέρχονται άνθρωποι που παρακολουθούν με προσοχή την πολιτική δραστηριότητά μας και θεωρούν ότι μπορούν να συμμετέχουν αποφασιστικά στην επόμενη ημέρα. Το ίδιο συμβαίνει και στην Κοζάνη στην οποία, μάλιστα, σημειώνονται πολύ αυξημένα νούμερα εγγραφών στο κόμμα, νούμερα που προσεγγίζουν τις πρώτες θέσεις πανελλαδικά.

Από τη μεριά μου θέλω να καλέσω κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη, κάθε πολίτη που αντιλαμβάνεται ότι η νεοφιλελεύθερη εκτροπή της κυβέρνησης δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη, να πυκνώσει τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε, στο πλαίσιο μιας αριστερής πολιτικής, να συνδιαμορφώσει τη νέα πολιτική πραγματικότητα για τη χώρα».


Ολόκληρη η συνέντευξη, στο κάτωθι link:

1 Προβολή0 Σχόλια

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page