top of page

"Να φύγουμε από την εσωστρέφεια για να ασκήσουμε αντιπολίτευση στην κυβέρνηση"

Έγινε ενημέρωση: 4 Δεκ 2023


Συνέντευξη της Καλλιόπης Βέττα στην Εφημερίδα ΜΠΑΜ για τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Κυρία Βέττα, σας ευχαριστούμε γι’ αυτή τη συζήτηση. Το πρώτο ερώτημα που επιβάλλεται να κάνουμε είναι αν εσείς συμφωνείτε με αυτές τις επιλογές του νέου προέδρου, του κ. Κασσελάκη, και σαφώς αναφέρομαι στις διαγραφές ιστορικών στελεχών, στην πρόταση για δημοψήφισμα, στα όσα έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Είναι σαφές ότι, στη δεδομένη χρονική στιγμή, έχει εκκινήσει μία δυναμική συζήτηση για το περιεχόμενο, την ουσία και τις προοπτικές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Δυστυχώς, αρκετές φορές, ο διάλογος έχει εκτραπεί σε προσωπικές αναφορές και αποφάσεις που απάδουν προς τη δημοκρατική και συμπεριληπτική κουλτούρα του κόμματος.

Πρόκειται για εξελίξεις που δεν αρμόζουν στην πολιτική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που έχει αποδείξει διαχρονικά ότι κινείται με όρους πολιτικής ανάλυσης και εμβάθυνσης και όχι με πυροτεχνήματα και άστοχες αναφορές.

Πράγματι, οι διαγραφές και οι αποχωρήσεις στελεχών με βαθύ αποτύπωμα στο κόμμα είναι στενόχωρες και δημιουργούν μια ρωγμή στον ψυχικό και πολιτικό μας δεσμό.

Ωστόσο, επιτρέψτε μου να μην επεκταθώ στα εσωκομματικά, καθώς αυτή τη στιγμή οι κοινωνικές προτεραιότητες είναι άλλες.

Να πω μόνο το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κόμμα, ανεξάρτητα από πρόσωπα, αποτυπώνει μια ιστορική αναγκαιότητα κι έχει διακριτό πολιτικό στίγμα, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές αφετηρίες αυτών που τον συναποτελούν, αναπαλλοτρίωτες αξίες και ισχυρό μέλλον.

Οι πολίτες της χώρας, είτε είναι ψηφοφόροι, φίλοι, κριτικά ιστάμενοι προς το κόμμα, προσδοκούν από την αξιωματική αντιπολίτευση μια δυναμική, δημιουργική και τεκμηριωμένη αντιπαράθεση με τα κυβερνητικά πεπραγμένα για την πρωτοφανή ακρίβεια, την εργασιακή ανασφάλεια, την έλλειψη χρηματοδότησης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την υπερφορολόγηση, τη στεγαστική κρίση και τόσα άλλα άλυτα προβλήματα.

Να είναι σίγουροι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. μετά από αυτό τον κύκλο συζητήσεων και αναδιατάξεων, θα είναι όπως πάντοτε δίπλα τους και απέναντι στα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση, αρκεί να φύγουμε σύντομα από την εσωστρέφεια.


Υπάρχει μία αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό είναι σαφές. Ο κ. Τσακαλώτος αποχώρησε και ακολούθησαν και άλλοι. Υπάρχει χρονικός ορίζοντας για το πότε, κατά τη γνώμη σας, θα επέλθει ηρεμία ή αυτή η κατάσταση θα κρατήσει καιρό;


Η ηρεμία θα επέλθει πολύ γρηγορότερα από όσο εκτιμούν ή εύχονται κάποιοι από το αντίπαλο, κυβερνητικό στρατόπεδο. Η ίδια η κοινωνία ζητά από εμάς, όπως σας είπα, απαντήσεις στα προβλήματα που δημιουργεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων και η καθολική απόρριψη των υποψηφίων της ΝΔ στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών συνιστούν τα πρώτα ευανάγνωστα σημάδια ότι η κυβέρνηση χάνει με μεγάλη ταχύτητα το πολιτικό κεφάλαιο του καλοκαιριού.

Επομένως, είμαι σίγουρη ότι οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις θα στρέψουν σύντομα το ενδιαφέρον όλων στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αντί στην ανούσια πολιτική σκανδαλοθηρία.


Την ώρα που οι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι δεν γίνεται το πολιτικό σύστημα να προχωρά, η χώρα να προχωρά χωρίς αντιπολίτευση, ασκεί αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ;


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκει τον αντιπολιτευτικό του ρυθμό, αποτελώντας τη μόνη αξιόπιστη, υπεύθυνη, δυναμική και ρεαλιστική φωνή στο Κοινοβούλιο.

Χωρίς λειάνσεις, απλουστεύσεις και κραυγές, ασκεί τα καθήκοντά του με παρεμβάσεις εντός κι εκτός Βουλής, σε επαφές με φορείς, συναντήσεις με θεσμούς, παραγωγικούς κλάδους, ομοσπονδίες και συλλόγους για οικονομικά, κοινωνικά αλλά και ζητήματα δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει το «παρών» παντού.

Και διαβεβαιώνω όλους τους αναγνώστες σας ότι θα εξακολουθήσει να είναι δίπλα σε κάθε πολίτη που διατυπώνει ένα δίκαιο και εύλογο αίτημα, ασκώντας υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.


Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, και ήταν τρεις, υπήρξε περαιτέρω μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήθελα να το σχολιάσετε αυτό, γιατί συμβαίνει και αν είναι αναστρέψιμο.


Η κοινωνία παρατηρεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Όντως, κάποιες συμπεριφορές και συστοιχίες δηλώσεων προκαλούν μια απομάκρυνση των πολιτών, που εκτιμώ, όμως, ότι θα είναι πρόσκαιρη.

Με τις εξωστρεφείς δράσεις και την ανασύνταξη του κόμματος θα εμπλουτιστεί η πολιτική μας και θα ενισχυθούμε δημοσκοπικά.

Η ανάλυση της πολιτικής επικαιρότητας, η συστηματική κριτική στην κυβέρνηση, οι πλούσιες προγραμματικές θέσεις θα δείξουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει όχι μόνο απόθεμα δυνάμεων, αλλά μπορεί κατεξοχήν να υποστηρίξει το πλειοψηφικό όραμα για μια αριστερή, προοδευτική κυβέρνηση.


Τα τελευταίο μου ερώτημα είναι συνέχεια του προηγούμενου. Σε ποιους ψηφοφόρους θα απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιους θα εκφράσει. Της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, άλλους που κάνουν πιο αριστερές επιλογές;


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απευθύνεται σε όλους τους πολίτες που έχουν δημοκρατικές αναφορές, προοδευτικές ιδέες και αριστερή ματιά. Τα ζητήματα της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, της αναδιανομής, της αλληλεγγύης, των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων, της δημόσιας και δωρεάν Παιδείας και Υγείας, του κράτους δικαίου, της οικολογίας, του φεμινισμού και της εθνικής ανεξαρτησίας με ειρηνική συνύπαρξη των λαών αποτελούν προνομιακό πεδίο του κόμματός μας.

Επίσης, όπως είναι γνωστό, δεν είμαστε κόμμα με υπαγορευμένες πολιτικές από εξωθεσμικά κέντρα, ούτε προωθούμε έτοιμα νομοσχέδια από μεγαλοεργοδοτικούς φορείς, ούτε θεωρούμαστε πρόθυμοι και δεδομένοι σύμμαχοι, όπως ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτόν τον άξονα, υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που ταυτίζονται, μερικά ή ολικά, με τις θέσεις μας και στους οποίους απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση. Δεν μας ενδιαφέρει η ιδεολογική προέλευση, η καθαρότητα καταγωγής.

Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της χώρας, η στήριξη των ευάλωτων και η ευημερία των πολλών. Σε αυτό το όραμα, σε αυτή την πρόκληση, δεν περισσεύει κανείς.


Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.

2 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page