top of page

"Οι άνεργοι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι υπεύθυνοι για την ανεργία τους & πρέπει να τιμωρηθούν"

Ομιλία της Καλλιόπης Βέττα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τον ΟΑΕΔ.


Η κ. Βέττα αναφέρθηκε αρχικά στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να αλλοιώνει την πραγματικότητα και την γλώσσα για να καρπωθεί έναν ψευδεπίγραφο μεταρρυθμιστικό οίστρο. Όπως ανέφερε: «η ιδιωτικοποίηση της παιδείας γίνεται «ελευθερία της σχολικής μονάδας», η κατάργηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων (απλή αναλογική, ισότιμη συμμετοχή των φύλων κλπ) γίνεται «χρηστή διακυβέρνηση και εξορθολογισμός», η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ γίνεται «εργαλείο ανάπτυξης», ενώ σήμερα, η συκοφάντηση των ανέργων, η αποδιάρθρωση του ΟΕΑΔ και οι ευκαιρίες πλουτισμού των φίλων της κυβέρνησης, ενδύεται με τον μανδύα της «αναδιοργάνωσης», της «αναβάθμισης δεξιοτήτων», «Δουλειές ξανά» κλπ.


Στη συνέχεια, κατέγραψε τις επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του κ. Χατζηδάκη, ο οποίος με το προκάλυμμα του εξορθολογισμού, κατέστρεψε εμβληματικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες, όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία, η ΔΕΗ, οι λιγνιτικές μονάδες, η ΛΑΡΚΟ, ενώ εσχάτως απέτυχε παταγωδώς και στην παροχή συντάξεων.


Έπειτα, ανέδειξε τα προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο προβλέπει εκτός των άλλων:

- Μετονομασία του ΟΑΕΔ και υποβάθμιση του σε υπηρεσία, αντί για οργανισμό,

- Στιγματισμό των ανέργων με αποκλεισμό από παροχές και δικαιώματα σε περίπτωση που δεν αποδεχτούν τις προτάσεις για οποιαδήποτε δουλειά,

- Συρρίκνωση των παροχών και επιβολή κυρώσεων, ακόμα και με αποβολή από το μητρώο ανέργων,

- Κατεύθυνση των ανέργων σε ιδιωτικά κέντρα κατάρτισης -με πιθανή προτίμηση αυτά των φίλων ή των μελών της κυβέρνησης- την ώρα που το σκάνδαλο με τα «σκοίλ ελικικού» είναι ακόμη νωπό.


Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα προβλήματα του ΟΑΕΔ στην Π.Ε. Κοζάνης, αναφέροντας τα προβλήματα της υποστελέχωσης και των μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των εντασσόμενων στα προγράμματα εργασίας, ενώ επεσήμανε ότι, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανέργων στην περιοχή κατά 4.000 άτομα.


Κλείνοντας, τόνισε: «Η χώρα, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης βρίσκεται σε ένα σημείο όπου οι πολλαπλές κρίσεις συσσωρεύονται, επιδεινώνονται και μεγιστοποιούνται, σε αντίθεση με άλλα κράτη όπου βρίσκονται διέξοδοι και προκρίνονται λύσεις για τους πολίτες τους.


Είστε σε ολοκληρωτική καθίζηση, μια κυβέρνηση σε αποδρομή, που βασίζεται σε μια φθίνουσα επικοινωνιακή αύρα και την κεκτημένη ταχύτητα που αποκτήσατε χάρη στην χρήστη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ με τα 37 δις μαξιλάρι, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και την άρση των δημοσιονομικών περιορισμών από την Ε.Ε..


Όπου χρειάστηκε να επέμβετε μόνοι σας, να χαράξετε το στίγμα σας και να εφαρμόσετε τις πολιτικές σας, ήσασταν είτε ανίκανοι, είτε καταστρεπτικοί. Η αποχώρησή σας από την εξουσία θα είναι πιο γρήγορη απ΄ όσο νομίζετε, πιο ολισθηρή απ΄ όσο εικάζετε και πιο μόνιμη απ΄ όσο ελπίζετε.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της Κ. Βέττα στο παρακάτω video:


8 Προβολές0 Σχόλια

Kommentare


Die Kommentarfunktion wurde abgeschaltet.
bottom of page