top of page

"Tαπεινώνετε την δημόσια περιουσία, την πολιτιστική κληρονομιά, την περηφάνια του λαού μας" (video)

Έγινε ενημέρωση: 24 Ιουλ 2020


Ομιλία στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".Η κ. Βέττα κατά την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής, επεσήμανε αρχικά στην εντυπωσιακή έλλειψη υποστήριξης του νομοσχεδίου από βουλευτές της ΝΔ, αναδεικνύοντας, παράλληλα, τη διαφορά αντίληψης για το μέλλον του ΑΚΡΟΠΟΛ, που βρίθει ιστορικών συμβολισμών, μιας και αντί για πνεύμονας ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας, μετατρέπεται σε ένα ανέμπνευστο διαχειριστικό κέντρο κονδυλίων και προγραμμάτων, το οποίο θα αντιμετωπίζει τους καλλιτέχνες ως οιονεί μάνατζερ και εσαεί καταρτιζόμενους.

Η κ. Βέττα καυτηρίασε εν γένει τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές στον πολιτισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

"Κανένας σχεδιασμός, πουθενά. Οι καλλιτέχνες και οι εργαζόμενοι στον πολιτισμό σε απόγνωση, χωρίς καμία στήριξη και η πολιτιστική κληρονομιά σε κίνδυνο. Μοιάζει σαν να μην αντιλαμβάνεστε καν, ως κυβέρνηση, ότι ο πολιτισμός είναι παντού και προσπαθείτε να τον φέρετε στα μέτρα σας: Καταστρέφετε μοναδικές αρχαιότητες-δώρα για τη χώρα και την συμπρωτεύουσα, φιμώνετε την αρχαιολογική υπηρεσία, αργείτε να αντιδράσετε για την Αγία Σοφία, ζητάτε απερίσκεπτα το δανεισμό των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα και πλέον, εισάγετε χωρίς διαβούλευση, χωρίς συνείδηση και χωρίς σεβασμό, τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου, επιτρέποντας σε ΚΑΘΕ ιδιώτη και ιδιωτική εταιρεία, την άκρατη και αισχρή εμπορευματοποίηση των μνημείων της χώρας."


Όπως εξήγησε στη συνέχεια η κ. Βέττα, ε τα άρθρα 20 και 25 καταργείται η αδειοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και η καταβολή τέλους στο Ελληνικό Δημόσιο (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων) για τα απλά αντίγραφα και τις απεικονίσεις μνημείων που δεν είναι "πιστές αποτυπώσεις" της υφιστάμενης κατάστασής τους. Παλαιότερες φωτογραφίες, σχέδια με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, φωτογραφίες μνημείων που έχουν υποστεί επεξεργασία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα για οικονομικό, εμπορικό ή διαφημιστικό σκοπό, ακόμα και για κακόβουλη χρήση! Επίσης, καταργείται το ρυθμιστικό πλαίσιο και ανοίγει κερκόπορτα για την παραχώρηση σε ιδιώτες ακόμα και της παραγωγής και εμπορίας πιστών αντιγράφων και εκμαγείων!"

" Πού είναι άραγε το ενδιαφέρον σας, για το brandname των μνημείων που δήθεν θα το αναβαθμίζατε, όπως λέγατε, εσείς και ο Πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ένα χρόνο πριν; Νομίζετε πως θα το καταφέρετε αυτό, καταστρατηγώντας το συγκεκριμένο άρθρο, που στην ουσία προφυλάσσει τα οικονομικά και ηθικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου επί των μνημείων της χώρας; Νομίζετε πως θα το καταφέρετε με το να θεσμοθετείτε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ το πώς ένας ιδιώτης, ακόμα και με σκοπό το κέρδος, θα αποφύγει με «νομιμοφάνεια» την αδειοδότηση και την καταβολή των προβλεπομένων τελών στο Δημόσιο; Με ποιο δικαίωμα το κάνετε αυτό; Με ποια εντολή ταπεινώνετε την δημόσια περιουσία, την κληρονομιά, την περηφάνια του ελληνικού λαού;", αναρωτήθηκε η κυρία Βέττα. "Ακόμα και η μικρότερη ιδιωτική εταιρεία ξέρει να διαφυλάττει καλύτερα τα δικαιώματά της!".


Τέλος, απέναντι στην πρωτοφανή διαστρέβλωση της αλήθειας που επιχειρείται συνεχώς από την Υπουργό Πολιτισμού, μέσα από αναπόδεικτους ισχυρισμούς, σπίλωση των προκατόχων της και προσπάθεια ακόμη και να χρεώσει στον ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι η coca cola απεικόνισε μνημεία της χώρας πέρυσι το καλοκαίρι στις ετικέτες των προϊόντων της, η κ. Βέττα αποκατέστησε στη Βουλή την αλήθεια, μέσα από την κατάθεση εγγράφων που αποδείκνυαν τους ψευδείς αυτούς ισχυρισμούς. Συγκεκριμένα αποδείχθηκε ότι, όχι μόνο δεν είχε εκδοθεί άδεια γι αυτή χρήση από οποιονδήποτε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απεναντίας η τέως Υπουργός αντέδρασε ακαριαία για να διερευνηθεί η υπόθεση. Προέκυψε μάλιστα ότι η εταιρεία, όχι μόνο δεν είχε καταβάλει τα σχετικά τέλη αλλά δεν είχε καν αδειοδοτηθεί από τις καθ' ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες για όσα μνημεία απεικόνισε.


Σε αντίθεση, λοιπόν, με τους προκατόχους της, που διαφύλαξαν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των μνημείων, η νυν Υπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ σήμερα "νομοθετεί για να καταστήσει την εικόνα τους, την υπόσταση και την ταυτότητά τους αγοραίο προϊόν για πάσα χρήση, προκειμένου να εξυπηρετήσει ιδιοτελή επιχειρηματικά συμφέροντα", ανέφερε, καταλήγοντας, η κ. Βέττα.Μετά τη συζήτηση στη Βουλή, η κ. Βέττα δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα, στο Κοινοβούλιο, βιώσαμε μια πολύ άσχημη στιγμή στην ιστορία της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η κυβέρνηση ουσιαστικά καταργεί μια νομοθεσία 80 ετών, παραδίδοντας βορά στα οικονομικά συμφέροντα τα μνημεία της χώρας, για πάσα εκμετάλλευση και χρήση της εικόνας και της ταυτότητάς τους, χωρίς να απαιτείται άδεια, ούτε να καταβάλλονται ανταποδοτικά τέλη στο Ελληνικό Δημόσιο. Πλέον, χάρη στην κυβέρνηση της ΝΔ, μπορεί μια οποιαδήποτε εταιρία να τοποθετεί στα προϊόντα της χωρίς καμία επίπτωση μια εικονογράφηση ενός μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς όπως ο Παρθενώνας ή οποιουδήποτε άλλου εθνικού συμβόλου.

Δυστυχώς, η νεοφιλελεύθερη αντίληψη της ΝΔ, η αντίληψη της πλήρους παράδοσης στα ιδιωτικά συμφέροντα μετατρέπει τα μνημεία μας σε προϊόντα, την ιστορία μας σε εμπόρευμα και τον πολιτισμό μας σε κέρδος».Το link ολόκκληρης της ομιλίας της κ. Βέττα στην ολομέλεια είναι το κάτωθι:

9 Προβολές0 Σχόλια

Comments


bottom of page