top of page

"Οι πολίτες δεν έχουν ψευδαισθήσεις ότι ο κ. Μητσοτάκης θα λύσει προβλήματα που ο ίδιος δημιούργησε"

Έγινε ενημέρωση: 4 Μαΐ 2022

Δήλωση της Καλλιόπης Βέττα με αφορμή την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κοζάνη:


«Ο κ. Μητσοτάκης επισκέπτεται την Π.Ε. Κοζάνης για δεύτερη φορά, έπειτα από την ολιγοώρη παραμονή του στα τέλη Νοεμβρίου. Η αφορμή της επίσκεψης, δηλαδή τα εγκαίνια του φωτοβολταικού πάρκου στα Λιβερά, μας υπενθυμίζει ότι οι κινήσεις στήριξης μιας περιοχής πρέπει να δημιουργούν, αφενός, προστιθέμενη αξία στο τοπικό ΑΕΠ και να διαχέονται στους πολίτες και, αφετέρου, να αυξάνουν τις μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας, γεγονός που με τις επιλογές της κυβέρνησης δεν παρατηρείται.

Οι πολίτες της περιοχής δεν έχουν προσδοκίες από τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του, ούτε ψευδαισθήσεις ότι μπορεί να τους στηρίξει. Αυτό που θα περιμέναμε, ωστόσο, αν υπήρχε μια ελάχιστη ευαισθησία, θα ήταν να ακούσουμε μια ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για την Π.Ε. Κοζάνης, καθώς επίσης να αιτιολογήσει για ποιο λόγο η περιοχή υφίσταται τέτοια υποβάθμιση επί των ημερών του.

Το γνωρίζουμε ότι είναι μάταιο να ζητήσουμε εξηγήσεις και να πάρουμε απαντήσεις για την πλήρη αποτυχία στην διαχείριση της υγειονομικής κρίσης σε μια περιοχή που είχε το πιο μακρόχρονο και σκληρό lockdown στην Ευρώπη, ούτε για παράδειγμα να ζητήσουμε απαντήσεις για την υποβάθμιση του Π.Δ.Μ. και της εκπαίδευσης, όπως και του Ε.Σ.Υ. στην Π.Ε. Κοζάνης.

Για παράδειγμα, όμως, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη, θα θέλαμε να ακούσουμε την θέση για:

- Την βίαιη και πρόχειρη απολιγνιτοποίηση σε μια περίοδο που διαπιστώνεται διεθνώς η ανάγκη για ενεργειακή επάρκεια και ανεξαρτησία

- Την αύξηση των ανέργων κατά τουλάχιστον 4.000 το τελευταίο διάστημα

- Την έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για ειδική πρόνοια στην περιοχή καθώς απουσιάζει πλήρως η ρήτρα μετάβασης στα κατατιθέμενα νομοσχέδια

- Την στασιμότητα στο ζήτημα της εκτίμησης της αξίας των εδαφών της ΔΕΗ, όπως και της αποκατάστασης τους, αλλά και της ανταλλαγής των εκτάσεων με την τοπική κοινωνία

- Την έλλειψη διαβούλευσης, συναίνεσης και συμμετοχής των τοπικών φορέων ακόμα και στην αρμόδια δομή για την απολιγνιτοποίηση

- Την αδιαφορία για την στήριξη των ενεργειακών κοινοτήτων και των μικρών ιδιωτικών σχημάτων

- Την ασφυξία με την άναρχη επέκταση των ΑΠΕ ελλείψει ειδικού χωροταξικού σχεδίου

Και βέβαια οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης θα ήθελαν να πάρουν απαντήσεις για:

- Τις τιμές ρεύματος που συνιστούν πανευρωπαϊκό ρεκόρ

- Την ακρίβεια και τις ελλείψεις σε αγαθά και πρώτες ύλες,

- Την απροθυμία του να αυξήσει το κατώτατο μισθό σε ικανά επίπεδα και να μειώσει τον Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα όπως έχουν κάνει μια σειρά χώρες στην Ε.Ε. - Τις επιλογές του στον πόλεμο της Ουκρανίας, την ίδια ώρα που η Τουρκία απολαμβάνει τον ρόλο του διεθνούς διαμεσολαβητή και μια σειρά άλλα ζητήματα που η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως, πρωτοστατώντας όμως σε δικαιολογίες και διαστρεβλώσεις.

Δεν θα ακούσουμε τίποτε από αυτά, ωστόσο. Ο κ. Μητσοτάκης, σε μια περίκλειστη και περιφρουρημένη εκδήλωση, θα θριαμβολογήσει ενάντια σε κάθε πραγματικότητα και σε κάθε λογική, θα χειροκροτηθεί από τους πρόθυμους τοπικούς συνοδοιπόρους του και θα αποχωρήσει.

Η απαξίωση όμως έχει δύο πλευρές: αν η μία είναι η απαξίωση του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του προς την Δυτική Μακεδονία, η άλλη, είναι η οριστική και αμετάκλητη απαξίωση και καταδίκη των πολιτών της περιοχής προς την χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ για τον τόπο μας.»

4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page