top of page

"Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βιώσιμο & ρεαλιστικό σχέδιο για την κοινωνική ανάταξη ενάντια στις ιδεοληψίες της ΝΔ"

Ομιλία της Κ. Βέττα στην Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2023.


Η κ. Βέττα αρχικά παρέθεσε μια σειρά στοιχείων που αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε:

- Στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών έως 40%

- Τον διψήφιο πληθωρισμό που οδηγεί το 71% των εργαζομένων να έχουν περιορίσει την αγορά βασικών ειδών διατροφής

- Τη συσσώρευση υπερκερδών στις ενεργειακές εταιρίες

- Την γιγάντωση των έμμεσων φόρων που πλήττουν δυσανάλογα τους φτωχότερους

- Την δυσθεώρητη αύξηση του ιδιωτικού χρέους κατά 38 δις ευρώ σε σχέση με το 2019

- Τους 50.000 πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και

- Την επιδείνωση στα στοιχεία της ανεργίας και τις θλιβερές πρωτιές της χώρας για τις γυναίκες και τους νέους.

Επιπλέον, αποδόμησε τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης για τις εξαγωγές, τονίζοντας την αύξηση του αρνητικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, για το ΑΕΠ, η άνοδος του οποίου οφείλεται στην σύγκριση με την πανδημική περίοδο και την οικονομική επέκταση που προκλήθηκε από την λήξη των περιοριστικών μέτρων, και για το Ταμείο Ανάκαμψης, όπου το ισχνό 2% των εκταμιεύσεων δεν προορίζεται καν σε αυτούς που θα έπρεπε να το λάβει, δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, η κ. Βέττα έκανε ειδική αναφορά στην Παιδεία και τον Πολιτισμό, τονίζοντας για την πρώτη, ότι η μείωση της επιχορήγησης ως ποσοστό του ΑΕΠ, η μείωση των κοινωνικών δαπανών και η αύξηση των δαπανών για τα Υπουργικά γραφεία (όπως και στον Πολιτισμό), είναι δηλωτικά για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Η Βουλευτής, αναφερόμενη στα πεπραγμένα του ΥΠΠΟΑ. τόνισε: «Αδιαφάνεια στη λειτουργία του υπουργείου, εγκατάλειψη του σύγχρονου πολιτισμού ειδικά στην περιφέρεια, καταστροφές μνημείων, νομιμοποίηση αρχαιοκαπηλικής δραστηριότητας, εργαλειοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς για κομματικά οφέλη», ενώ κλείνοντας επεσήμανε ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2023 είναι μειωμένος κατά 6 εκ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στο βιώσιμο και ρεαλιστικό σχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. για την επόμενη μέρα, που θα στηρίζει την κοινωνία και θα αποκαθιστά την Δημοκρατία.

Τέλος, η κ. Βέττα αναφέρθηκε στην Π.Ε. Κοζάνης, καθώς το 2023 συμπληρώνονται 4 χρόνια από την αιφνίδια εξαγγελία για την απολιγνιτοποίηση: «Τα ερωτήματα παραμένουν ανοικτά για την χρηματοδότηση, την εργασία, το χαμένο ΑΕΠ, την αποκατάσταση εδαφών, τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, την άναρχη ανάπτυξη ΑΠΕ, το περιβάλλον, τον αγροτικό τομέα, τις υποδομές. Απολογιστικά, οι πολίτες της περιοχής έχουν ένα λόγο περισσότερο από τους υπόλοιπους κατοίκους της χώρας να αποδοκιμάσουν την ανίκανη και ιδιοτελή κυβέρνηση.»

Κλείνοντας, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, κατέληξε: «Η καταψήφιση του προϋπολογισμού είναι το πρώτο βήμα για την επερχόμενη κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Η κατεύθυνση των πόρων προς τους ισχυρότερους θα λήξει και θα δώσει την θέση της σε ένα δικαιότερο, αναλογικό σύστημα, σε μια βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη που θα ανακουφίζει τους ασθενέστερους και θα ενισχύει τους μικρούς και μεσαίους.»

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία της κ. Βέττα εδώ:
8 Προβολές0 Σχόλια

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page