top of page

"Προϋποθέσεις για μια δίκαιη μετάβαση: Το μέλλον της Κοζάνης μετά την απολιγνιτοποίηση" (video)

Έγινε ενημέρωση: 17 Νοε 2020


Διαδικτυακή Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση.Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (7/11) το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Κοζάνης για την απολιγνιτοποίηση και τη δίκαιη μετάβαση στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


Στην τηλεδιάσκεψη έγιναν εισηγήσεις, εκτός από τον Συντονιστή της Ν.Ε. κ. Κώστα Πασσαλίδη και τη Βουλευτή Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, από τον Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης και Τομεάρχη για το Περιβάλλον και την Ενέργεια του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Σωκράτη Φάμελλο, τη Βουλευτή Φλώρινας και αν. Τομεάρχη κ. Πέτη Πέρκα και το μέλος της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., αρμόδια για την Κλιματική αλλαγή κ. Ρένα Δούρου, ενώ έγινε παρέμβαση από τον Ευρωβουλευτή κ. Πέτρο Κόκκαλη.


Από την αυτοδιοίκηση συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Χρήστος Ελευθερίου και ο Δήμαρχος Βοίου κ. Χρήστος Ζευκλής.


Από τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, ο Πρύτανης του Π.Δ.Μ. κ. Θεόδωρος Θεοδουλίδης.


Τέλος, από τους παραγωγικούς φορείς, συμμετείχαν από το ΕΒΕ ο κ. Νίκος Σαρρής, από το ΤΕΕ ο κ. Στέργιος Κιανάς, από τό ΓΕΩΤΕ οκ. Θεόδωρος Σιόγκας, από το Οικονομικό Επιμελητήριο ο κ. Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, από το ΕΚΚ ο κ. Λευτέρης Αδάμ, από τη ΓΕΝΟΠ ο κ. Γιώργος Αδαμίδης, από τον Σπάρτακο ο κ. Μόσχος Μόσχου, από το ΣΑΑΠ ο κ. Θεόδωρος Κακουλίδης και από το Κεντρικό Συμβούλιο Μεταλλειολόγων ο κ. Στέργιος Μποζίνης.


Στην τηλεδιάσκεψη, που κράτησε σχεδόν έξι ώρες, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος αλλά και των εξαιρετικών προτάσεων που διατυπώθηκαν από τους ομιλητές, αναπτύχθηκαν ζητήματα που αφορούν την δίκαιη μετάβαση της περιοχής σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο.


Συνομολογήθηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων ότι η διαδικασία της απολιγνιτοποίησης γίνεται με βιαστικό και πρόχειρο τρόπο, ενώ αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι η τοπική κοινωνία παραμένει, ακόμα και σήμερα, απούσα από τις κεντρικές διεργασίες.


Έντονη κριτική ασκήθηκε για το περιεχόμενο του master plan, ιδιαίτερα σε πλευρές που αφορούν τον χρονικό του ορίζοντα, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, την χρηματοδότηση, το κόστος της τηλεθέρμανσης, την αποκατάσταση των εδαφών και την αγροτική αξιοποίηση και την έλλειψη οποιασδήποτε αναφοράς για τις αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις και υποδομές.


Από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, επισημάνθηκε ότι η μετάβαση σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο είναι επιβεβλημένη, ωστόσο πρέπει να γίνει παράλληλα με ένα συγκροτημένο σχέδιο που θα εξασφαλίζει οπωσδήποτε τους παραπάνω άξονες.


Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και η Βουλευτής κ. Καλλιόπη Βέττα θα συνεχίσουν τις δημόσιες δράσεις και επαφές τους ώστε να αναδειχθούν συγκεκριμένες προτάσεις, που θα προέλθουν μέσα από έναν πραγματικό διάλογο με την τοπική κοινωνία για να προκύψει ένα ρεαλιστικό, βιώσιμο πλάνο για την απολιγνιτοποίηση που δεν θα αποκλείει κανέναν και θα εξασφαλίζει το μέλλον της περιοχής.


Σύντομα, θα ακολουθήσουν και άλλες παρεμβάσεις, τόσο για το συγκεκριμένο θέμα, όσο και σε άλλους τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος για να ακουστούν οι απόψεις των φορέων και των πολιτών, σε μια εποχή που η Δημοκρατία και η συμμετοχή χρειάζονται ουσιαστική εμβάθυνση και στήριξη.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τοποθέτηση της Καλλιόπης Βέττα εδώ:


Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την διαδικτυακή εκδήλωση εδώ:8 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page