Ομιλία της Καλλιόπης Βέττα στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υ.Π.ΕΝ., το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, για την τηλεθέρμανση, τις ενεργειακές κοινότητες και τα μικρά φωτοβολταϊκά.
Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υ.Π.ΕΝ., το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις, εκτός των άλλων, για την τηλεθέρμανση, τις ενεργειακές κοινότητες και τα μικρά φωτοβολταικά.
Στην συνεδρίαση, κλήθηκαν εκπρόσωποι φορέων από όλη την χώρα, ενώ από την Δυτική Μακεδονία συμμετείχε ο Δήμαρχος Κοζάνης κ. Γιάννης Κοκκαλιάρης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Φωτοβολταϊκών Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Φώτης Ζυγούρης. Υπενθυμίζεται, ότι η κ. Βέττα είχε ζητήσει από το Προεδρείο της Επιτροπής να κληθούν και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου ωστόσο, με απόφαση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, επιλέχθηκε μόνο η αντίστοιχη της Κοζάνης.
Στην τοποθέτησή της η κ. Βέττα, απευθυνόμενη προς τον Δήμαρχο Κοζάνης, επεσήμανε ότι η περιοχή σημειώνει ρεκόρ ανεργίας, μετανάστευσης, φτωχοποίησης, δημογραφικής κατάρρευσης και οικονομικής υποχώρησης, ενώ στο πεδίο της τηλεθέρμανσης υπάρχουν χρονίζοντα ερωτήματα, κενά και μεγάλα προβλήματα.
Ως εκ τούτου, για να ανασχεθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, συμφώνησε ότι πρέπει να υλοποιηθούν όλα τα αιτήματα του Δήμου για παράταση της λειτουργικής ενίσχυσης από τα 10 στα 15 χρόνια, διατήρηση μέσης τιμής αερίου, αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης, επιμήκυνση της θερμαντικής περιόδου και εφαρμογή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού ώστε να διασφαλιστεί ότι η τηλεθέρμανση θα είναι βιώσιμη, αδιάλειπτη και προσιτή για τους πολίτες.
Στη συνέχεια, απευθυνόμενη προς τον κ. Ζυγούρη, ζήτησε διευκρινήσεις για το αν υπάρχει και ποια είναι η προστιθεμένη αξία στο κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών από τα έργα των μεγάλων ομίλων που προκρίνει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την λογική της ενεργειακής δημοκρατίας και της πλουραλιστικής ανάπτυξης.
Παράλληλα, ζήτησε τις απόψεις του, για το αν αρκεί η νομοτεχνική αλλαγή για κατ΄ εξαίρεση παράταση των μικρών έργων της Δυτικής Μακεδονίας που εξήγγειλε η Υφυπουργός κ. Σδούκου, έπειτα από την επισήμανση και το αίτημα της κ. Βέττα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής.
Στις απαντήσεις τους οι φορείς, επιβεβαίωσαν ότι η στήριξη είναι αποσπασματική και ελλιπής την ώρα που η οικονομία, η ισονομία και η ασφάλεια δικαίου στην περιοχή τίθενται σε διακινδύνευση ενώ, ο Πρόεδρος του Σ.ΕΠ.Φ.ΠΕ. Δυτικής Μακεδονίας, ειδικότερα, ανέφερε ότι η παράταση της εξαίρεσης δεν επαρκεί καθώς, από το 2021 και μετά -με συνεχόμενες διατάξεις που ευνοούν τους μεγάλους ομίλους- αποκλείονται από το ηλεκτρικό σύστημα, κάτι που είναι το βασικό ζητούμενο για τους μικρούς παραγωγούς.
Συμπερασματικά, έπειτα από τις τοποθετήσεις των φορέων και τις απαντήσεις τους, αποδείχθηκε ότι η βίαιη απολιγνιτοποίηση και η μεροληπτική νομοθέτηση της κυβέρνησης, δημιούργησαν ένα χρονικό αποκλεισμών, εμποδίων και δυστοκιών με τις οποίες παλεύει διαρκώς η τοπική κοινωνία, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη και μέριμνα.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο παρακάτω βίντεο:
Comments