top of page

"Τα πεπραγμένα της ΝΔ στον Τουρισμό απέχουν πολύ και από την αειφορία και από τη βιώσιμη ανάπτυξη"

Έγινε ενημέρωση: 31 Οκτ 2023

Εισήγηση της Τομεάρχη Τουρισμού Καλλιόπης Βέττα στην Δ' Συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για το Σ/Ν του Υπουργείου Τουρισμού (β' ανάγνωση).Ολόκληρη η ομιλία της κ. Βέττα:


Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,


Μετά από τρεις συνεδριάσεις της επιτροπής θα ήθελα να επισημάνω ότι, παρά την εποικοδομητική στάση όλων των βουλευτών κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου και τους γόνιμους προβληματισμούς που κατατέθηκαν, δεν πήραμε ακόμα επαρκείς απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού. Ακούσαμε ευχολόγια, ακούσαμε προθέσεις αλλά όχι απαντήσεις.


Επομένως σήμερα κύριε πρόεδρε θα εστιάσω κυρίως σε αυτό. Άλλωστε, η ίδια η κυρία Υπουργός ανέφερε ότι βάζει σήμερα, «τα ισχυρά θεμέλια για το αύριο του ελληνικού τουρισμού» και ότι εισάγει μέσω αυτού του νομοσχεδίου «τις πρώτες στοχευμένες παρεμβάσεις».


Επαναλαμβάνω, λοιπόν το ερώτημα: Τα προηγούμενα 4 χρόνια είχαμε άλλη κυβέρνηση στην χώρα;


Διότι το μόνο που ακούμε το τελευταίο διάστημα από εσάς είναι ότι «προωθείται αλλαγή στρατηγικής», ότι το Υπουργείο Τουρισμού «χαράσσει νέα στρατηγική», κ.λπ.. Υπήρχε τελικά μέχρι σήμερα σχεδιασμός από την κυβέρνηση της ΝΔ στον Τουρισμό; Ναι ή όχι; Ποια ήταν «η παλιά» που απέτυχε και ποια «η νέα» στρατηγική που επικαλείστε; Και πότε ήσασταν συνεπής, κυρία υπουργέ; Τότε που ψηφίζατε τις αποτυχημένες πρωτοβουλίες των προκατόχων σας ή τώρα που τις καταργείτε; Πρέπει να απαντηθούν πειστικά τα ερωτήματα αυτά στον κλάδο του τουρισμού και στους πολίτες. Εκτός αν η κυβέρνησή σας θεωρεί «παιχνίδι» την άσκηση δημόσιας εξουσίας και ότι παραγράφεται η ευθύνη λογοδοσίας απέναντι στον ελληνικό λαό όταν αλλάζουν οι υπουργοί.


Επίσης όλοι σχεδόν οι συνάδελφοι σας ασκήσαμε κριτική για την αποσπασματική και ευκαιριακή τακτική που ακολουθείτε, φέρνοντας σκόρπιες και ασύνδετες διατάξεις που δήθεν αφορούν τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ενώ δεν έχετε ακόμη προχωρήσει άλλα σημαντικά θέματα, όπως το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ώστε να μπορούμε ΟΝΤΩΣ να συζητήσουμε για βιώσιμη ανάπτυξη και πως την αντιλαμβάνεστε.

Και ενώ δεν απαντήσατε τι κάνετε 4 χρόνια τώρα με αυτό, βρήκατε και πάλι αφορμή να κατηγορήσετε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παραβλέποντας όχι μόνο τις τωρινές αλλά και τις προηγούμενες ευθύνες δικών σας κυβερνήσεων του 2009 και του 2014!


Διότι, κυρία Υπουργέ ΔΕΝ παραδώσατε τον Γενάρη του 2015 στην επόμενη κυβέρνηση ένα χωροταξικό που απλώς «ακυρώθηκε» από το ΣτΕ για τυπικούς λόγους. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα όσο θέλετε να τα παρουσιάζετε. Παραδώσατε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δύο διαδοχικά προβληματικά πλαίσια γιατί προφανώς όταν κυβερνά η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να ρυθμίσει τίποτα που να έχει σχέση με βιωσιμότητα. Αυτή είναι η πραγματικότητα.


Και για να αποκατασταθεί η αλήθεια, αναφέρω τα ακριβή στοιχεία:


Το 2015, λοιπόν, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο που είχε εκπονήσει το 2014 η τότε κυβέρνησή σας με εσάς υπουργό τουρισμού, με αποτέλεσμα να επανέλθει σε ισχύ το Ειδικό Χωροταξικό του 2009 που είχε εκπονήσει η Κυβέρνηση Καραμανλή και για το οποίο υπήρχαν επίσης προσφυγές από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Ωστόσο, η απόφαση του ΣτΕ για το Χωροταξικό του 2009 είχε αναβληθεί επειδή στο ενδιάμεσο θεσπίσατε το χωροταξικό του 2014 που κατέπεσε το 2015. Έτσι, φτάνουμε στο 2017, όπου το Συμβούλιο της Επικρατείας ακυρώνει τελικά και το πρώτο Χωροταξικό του 2009! Δυστυχώς, έτσι νομοθετούσαν, έτσι κωλυσιεργούσαν πάντα οι κυβερνήσεις της ΝΔ και τα ίδια κάνει και τώρα, κακοποιώντας θεσμούς, κανόνες και διαδικασίες.


Διότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και την εγκαλέσετε, αμέσως μετά και τη 2η ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ το 2017, εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της μελέτης αναθεώρησης του ΕΧΠ Τουρισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενέκρινε στη συνέχεια τις τεχνικές προδιαγραφές για την εκπόνησή της και ήδη μέσα στο 2018 είχε υπογράψει τη σύμβαση για τη μελέτη του ΕΧΠ καθώς και τη σύμβαση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ). Σήμερα, 5 χρόνια μετά, μας λέτε ότι η κυβέρνησή σας χρειάζεται 5 ακόμη μήνες και ότι μάλιστα κάποιος άλλος φταίει γι αυτό, εγκαλώντας εμάς για υποκρισία! Ας κρίνουν οι πολίτες ποιες κυβερνήσεις υποκρίνονται εδώ και 15 χρόνια αβελτηρίας και αναποτελεσματικότητας!


Αποφύγατε επίσης να απαντήσετε και σε σχέση με την απορροφητικότητα και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τα οποία επικαλείστε σε κάθε σας τοποθέτηση. Ωστόσο, από δικές σας δηλώσεις προκύπτει ότι ούτε τα έργα υποδομών ούτε τα προγράμματα κατάρτισης κλπ έχουν ξεκινήσει ακόμα, ενώ είναι ενταγμένα ήδη από το ‘21 και το ’22! Για ποιον σχεδιασμό μιλάμε λοιπόν; Θα αναμένουμε και σήμερα τις απαντήσεις και τις εξηγήσεις σας για τις καθυστερήσεις καθώς και αν προτίθεσθε να ανακατευθύνετε κάποιους από τους πόρους αυτούς για τη στήριξη και την ενίσχυση υποδομών των τουριστικών και συναφών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί σε Θεσσαλία, Έβρο, Ρόδο και αλλού από τις πρόσφατες καταστροφές, αντί να διαθέτετε σκανδαλωδώς πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες…


Για το Περιφερειακό Συμβούλιο τοποθετηθήκαμε και αναμένουμε την απάντησή σας γιατί δεν προκρίθηκε η αναμόρφωση και αναδιοργάνωση της λειτουργίας του υφιστάμενου οργάνου εθνικής εμβέλειας, το οποίο καταργείτε, ενώ θα μπορούσε να τροποποιηθεί, αναπτύσσοντας παράλληλα και περιφερειακή διάσταση με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων κατά περίπτωση. Επιλέγετε έναν συγκεντρωτικό μηχανισμό ελέγχου και επιβολής των κυβερνητικών επιδιώξεων παρά έναν αποκεντρωμένο και συμμετοχικό μηχανισμό χάραξης πολιτικής και αυτό μας προβληματίζει.


Ως προς το Παρατηρητήριο για τη Μεσόγειο δεν έχετε απαντήσει πως και με ποιον τρόπο, με ποιο προσωπικό κλπ θα λειτουργήσει, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει καταφέρει να λειτουργήσει ως δομή του Υπουργείου Τουρισμού ούτε το Εθνικό Παρατηρητήριο. Θα θέλαμε και εδώ μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.


Επίσης, ως προς το Πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους, περιμένουμε τουλάχιστον σήμερα να μας ενημερώσετε με κάποια απολογιστικά στοιχεία. Γιατί απέτυχε ο σχεδιασμός του υπουργείου και σε αυτόν τον τομέα;


Πάμε τώρα στην κατάργηση της επιτροπής «Πρότυπης Τουριστικής Αξιοποίησης και προστασίας του Ναυαγίου της Ζακύνθου». Είπατε ότι αποδέχεστε την πολιτική επιλογή που έγινε, κυρία υπουργέ, αλλά καταργείτε τελικά την επιτροπή γιατί απλώς δεν συνεδρίαζε ή γιατί τα μέλη παραιτούνταν. Μάλιστα. Αλήθεια, την πρόθεση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου σας το 2021 να ιδρύσει Ανώνυμη Εταιρεία, αντί για την επιτροπή που τελικά ίδρυσε, για την τουριστική αξιοποίηση του Ναυαγίου, πώς την κρίνετε; Θετική κι αυτή; Ήταν θετικό δηλαδή που η κυβέρνησή σας λειτουργούσε αυθαίρετα και ερήμην των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών για να εξυπηρετήσει αλλότρια συμφέροντα; Θα θέλαμε την άποψή σας.


Διότι τελικά, την ίδια περίοδο, ίδρυσε Ανώνυμη Εταιρεία και για να υφαρπάξει τις Ιαματικές Πηγές της χώρας! Την οποία βέβαια καλώς την καταργείτε κι αυτήν σήμερα, όπως έχουμε ήδη πει. Άλλωστε η ίδια την περιγράψατε ως «δημοσιονομική αιμορραγία». Οφείλετε, όμως, κυρία υπουργέ, να μας ενημερώσετε υπεύθυνα για το πόσο μας κόστισε τελικά μέχρι σήμερα η αχρείαστη αυτή Εταιρεία και πόση ήταν αυτή η «δημοσιονομική αιμορραγία», που η δική σας κυβέρνηση προκάλεσε.


Τέλος, αναφέρατε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ότι με την παράγραφο 3 του Άρθρου 13 «κρίνεται σκόπιμη η κατάργηση δυνατότητας απονομής του τίτλου του πρεσβευτή του ελληνικού τουρισμού, καθώς η λειτουργία του θεσμού αυτού δεν εισφέρει στον επιχειρούμενο επανασχεδιασμό της πολιτικής προώθησης της τουριστικής προβολής της χώρας». Επειδή είθισται, κυρία Υπουργέ, πρώτα να έχουμε σχεδιάσει κάτι και μετά να καταργούμε το υφιστάμενο καθεστώς, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε που οφείλεται αυτή η σπουδή εκ μέρους σας και να μας δώσετε περισσότερα στοιχεία επ’ αυτού. Σας ρώτησα και εχθές και δεν απαντήσατε. Τι ήταν αυτό που δεν πήγε καλά ενώ όλοι οι υπουργοί σας, ακόμα και εσείς πρόσφατα, μόλις τον Σεπτέμβριο, απονείματε σχετικούς τίτλους;


Ελπίζω, κύριε Πρόεδρε, να πάρουμε έστω σήμερα, κάποιες απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στα ζητήματα που θέσαμε.

5 Προβολές0 Σχόλια

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page