top of page

"Τα Σχολικά Κυλικεία δοκιμάζονται σκληρά από τις συνέπειες της πανδημίας & της οικονομικής κρίσης"


Χαιρετισμός της Καλλιόπης Βέττα στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Σχολικά Κυλικεία που διοργανώθηκε στην Κοζάνη.


"Αγαπητές φίλες και φίλοι,


χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας και σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Εύχομαι οι εργασίες του συνεδρίου να είναι δημιουργικές και να εκπέμψουν ισχυρό μήνυμα ελπίδας, διεκδίκησης και προοπτικής για τον κλάδο σας, που από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και έως σήμερα που η κοινωνία χειμάζεται παράλληλα από την ακρίβεια και την σοβούσα ενεργειακή κρίση, εξακολουθεί να δοκιμάζεται σκληρά.


Άλλωστε οι μισθωτές των σχολικών κυλικείων ήταν από τους πρώτους που δέχτηκαν τις οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και των επακόλουθων περιοριστικών κυβερνητικών μέτρων, ιδίως όπως αυτά εφαρμόστηκαν στην περιοχή μας. Τα προβλήματα ήταν πολλά και μεγεθύνθηκαν λόγω της μακράς περιόδου όπου τα σχολεία

ήταν κλειστά ή λειτουργούσαν με μειωμένο αριθμό τμημάτων. Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι από το Μάρτιο 2020 έως τον Μάρτιο 2021, ο κλάδος δεν δούλεψε ούτε 50 μέρες συνολικά ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν προσεγγίστηκε καν ο αριθμός αυτός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εισάκουσε εξ αρχής τα δίκαια αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κυλικείων Δημόσιων και Ιδιωτικών Σχολείων και προχώρησε σε πλήθος πρωτοβουλιών και κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, τονίζοντας την αναγκαιότητα να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης, όπως μεταξύ άλλων, η απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων για τη χρονιά 2019-20, η μείωση κατά 50% των μισθωμάτων για τα επόμενα δύο (2) σχολικά έτη, διακανονισμός για προηγούμενες οφειλές, κ.λπ.


Βέβαια, χρειάστηκε να περάσουν 7 μήνες αναστολής της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, ώστε να δοθεί εν τέλει η δυνατότητα έκπτωσης 40% στα μισθώματα της προηγούμενης χρονιάς και κάποιες δυνατότητες για επιμέρους τροποποιήσεις στους όρους των συμβάσεων μίσθωσης.

Ωστόσο, τα πενιχρά έως ανύπαρκτα εισοδήματα έκαναν τον εποχικό κλάδο να θιγεί τόσο, ώστε την τρέχουσα σχολική χρονιά -όπου τα σχολεία λειτουργούν κανονικά-, όσες από τις 8.500 μικρές επιχειρήσεις παρέμειναν ανοικτές να μην μπορούν καν να ανταπεξέλθουν στις πάγιες υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν την εργασία τους και τις οικογένειές τους. Η ενεργειακή κρίση και τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας που πλήττει ταυτόχρονα και την αγοραστική δύναμη των μαθητών απειλούν πλέον τα σχολικά κυλικεία με αφανισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πολλές φορές επισημάνει τον ορατό αυτό κίνδυνο στην κυβέρνηση, πιέζοντας για τη λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και να επιβιώσει ο θεσμός των σχολικών κυλικείων στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.


Οφείλω βέβαια να επισημάνω ότι τα προβλήματα που έχουν πλέον συσσωρευτεί τα βιώνουν ακόμα πιο διογκωμένα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής μας, που σήμερα φιλοξενεί το συνέδριό σας. Το «κοινωνικό πείραμα» που συντελείται στη Δυτική Μακεδονία δεν έχει προηγούμενο, καθώς, εδώ και τρία χρόνια αυτός ο τόπος δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση, βρισκόμενος ήδη προ πανδημίας πρώτος στο στόχαστρο μιας ανάλγητης κυβερνητικής πολιτικής που τον οδηγεί σε πλήρη φτωχοποίηση και ερημοποίηση. Και, δυστυχώς, τώρα που τα αποτελέσματα αυτής της αναλγησίας διαχέονται πλέον σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και σε κάθε άκρη της χώρας και προστίθενται στην παρούσα οικονομική και ενεργειακή κρίση, βλέπουμε μια κυβέρνηση που αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει και να προστατέψει την κοινωνία.

Επομένως, απαιτείται συνένωση δυνάμεων, συλλογική δράση και αλληλεγγύη και είναι πια υπόθεση της κοινωνίας, των πολιτών, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καθεμιάς και του καθενός από εμάς να δώσουμε διέξοδο και λύση στην αδιέξοδη κατάσταση και θεωρώ πως τέτοιες πρωτοβουλίες, συζητήσεις και δράσεις που ενεργοποιούν την κοινωνία των πολιτών, όπως το δικό σας πανελλήνιο συνέδριο σήμερα και αύριο, μπορούν να συμβάλλουν θετικά σε αυτή την κατεύθυνση.


Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες σας."
6 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page