"Χωρίς ενεργειακό πυλώνα η χώρα"


Άρθρο της Καλλιόπης Βέττα στο Documento:


Η ανακοίνωση της ΔΕΗ για την επικείμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έκρυβε μια ιδιαίτερα αρνητική έκπληξη για το μέλλον της αγοράς ενέργειας.

Η αιφνιδιαστική απόφαση για μείωση του ποσοστού συμμετοχής του δημοσίου από 51% σε 34% αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ, έπειτα από το 100% του δικτύου φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και του ΔΕΔΔΗΕ.

Τη στιγμή που το κόστος ενέργειας εκτινάσσεται, η ακρίβεια επελαύνει, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν τις συνέπειες της διεθνούς ανόδου των τιμών αλλά και της αβελτηρίας της ελληνικής κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός επιλέγει να απεμπολήσει έναν σημαντικό πυλώνα του ενεργειακού συστήματος, φαλκιδεύοντας τις προοπτικές της χώρας.

Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα επενδυτικό πλάνο, ενώ, εκτός των άλλων, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις –που κινητοποίησαν και την αρμόδια εισαγγελική αρχή– για χειραγώγηση της τιμής της μετοχής.

Το αποτέλεσμα είναι ένα: με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ μένει η ελληνική οικονομία χωρίς αναπτυξιακό πυλώνα, χωρίς κοινωνική και φιλολαϊκή πολιτική.

Με αυτή την αφορμή, ωστόσο, αξίζει να κάνουμε μια σύντομη αναφορά στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ και να τα αντιπαραβάλουμε με τα αντίστοιχα της ΝΔ, ακριβώς για να φανεί η αλήθεια αναφορικά με το ζήτημα της εξυγίανσης της εταιρείας.

Τι έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τη διάσωση της ΔΕΗ; Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε πολύ δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες εξυγίανε τη ΔΕΗ, βελτίωσε τις προοπτικές της και άσκησε κοινωνική πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. Συγκεκριμένα, εκτός των άλλων, προχώρησε στις εξής βασικές παρεμβάσεις:

• Ακύρωση της μικρής ΔΕΗ.

• Εξυγίανση των οικονομικών: το 2015 το χρέος έφτανε στα 5 δισ. ενώ οι «κόκκινοι» λογαριασμοί ανέρχονταν στο 1,4 δισ. εξαιτίας της παράλογης απόφασης για αύξηση των τιμολογίων κατά 47% το 2012-14 (υπενθυμίζουμε, με μείωση ΑΕΠ 25% και ανεργία 27%). Ο ΣΥΡΙΖΑ μείωσε το χρέος κατά 1 δισ. ευρώ, ελάττωσε την τιμή του ρεύματος κατά 12% μεσοσταθμικά, δημιούργησε κερδοφορία όλες τις χρονιές, πλην του 2018-19 που οι μικρές ζημιές προήλθαν από την έκρηξη των τιμών CO2 (ενώ υπήρξε κεντρική επιλογή να μη μετακυλήσει το κόστος στους πολίτες).

• Διατήρηση των υδροηλεκτρικών στον έλεγχο του δημοσίου.

• Μείωση ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με τη Eurostat, το 2014 το 33% του πληθυσμού στη χώρα δεν μπορούσε να θερμάνει επαρκώς την οικία του. Με την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ το ποσοστό αυτό το 2018 έπεσε στο 22,7% και το 2019 στο 17,9%.

• Επενδύσεις σε ΑΠΕ, στήριξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Τέλος, παρά τις πιέσεις καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού.

Ποιος είναι ο απολογισμός της σημερινής κυβέρνησης; Η ΝΔ, συνεχίζοντας το καταστροφικό έργο της περιόδου 2012-14, αποψιλώνει τη ΔΕΗ από περιουσιακά της στοιχεία, ενώ δημιουργεί ένα ευνοϊκό περιβάλ