Άρθρο της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπης Βέττα για την επιδημιολογική κρίση στην Π.Ε. Κοζάνης:
"Από την αρχή της πανδημίας είχαμε ζητήσει δύο πράγματα από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής κρίσης στην περιοχή: την στήριξη του ΕΣΥ και την ενίσχυση της κοινωνίας και της οικονομίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα, γενικού αλλά και ειδικότερου χαρακτήρα:
- Μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών στελεχών και ενίσχυση του προϋπολογισμού για την Υγεία
- Έμφαση στην αναχαίτιση του ιού, πρωτογενή πρόληψη, ενδυνάμωση των δομών ιχνηλάτησης και ανίχνευσης κρουσμάτων
- Επιτάχυνση των εμβολιασμών με προσφυγή σε έτερους προμηθευτές
- Καθολικά και δωρεάν τεστ σε μαζικούς χώρους εργασίας
- Μη επιστρεπτέες χρηματοδοτήσεις στο σύνολο των παραγωγικών κλάδων που έχουν υποστεί μειώσεις τζίρου
- Εισόδημα έκτακτης ανάγκης για την στήριξη των νοικοκυριών
- Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, με κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους στο 100% και του εργασιακού στο 40%
- Κατάργηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες
- Ενίσχυση μακροχρόνια ανέργων, ελεύθερων επαγγελματιών και εργαζόμενων στον πολιτισμό και τον αθλητισμό
- Ενώ εσχάτως, επεξεργαστήκαμε ένα σχέδιο για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους -που δημιουργήθηκε στην πανδημία- το οποίο θα ανακοινωθεί στις προσεχείς ημέρες.
Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε και σήμερα η ΠΕ Κοζάνης συμπληρώνει σχεδόν έξι μήνες με τα σκληρότερα περιοριστικά μέτρα στην Ελλάδα, σε μια χώρα, μάλιστα, που έχει το καθολικότερο και πλέον ατελέσφορο lockdown στην Ευρώπη αναφορικά με έναν συνδυασμό δεικτών που περιλαμβάνουν την υγειονομική διαχείριση, την οικονομική στήριξη και την θωράκιση του κράτους δικαίου.
Αντιθέτως, έχουν σημειωθεί στην περιοχή:
- Αποδυνάμωση δομών του ΕΣΥ: μηδενικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών στελεχών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, με την αξιοθαύμαστη αυταπάρνηση που έχουν επιδείξει, να έχουν φτάσει στα όρια τους.
- Εσπευσμένες μετακινήσεις προσωπικού από πρωτοβάθμιες μονάδες σε νοσοκομεία με συνέπεια να δημιουργούνται κενά στις ΤΟΠΦΥ και υπολειτουργία των περιφερειακών ιατρείων
- Τεχνητή «δημιουργία» Μ.Ε.Θ. και Μ.Α.Φ. χωρίς το κατάλληλο προσωπικό να τις λειτουργήσει
- Μεταφορά περιστατικών σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες
- «Μονοθεματικά» νοσοκομεία χωρίς επαρκής φροντίδα για χρόνιες και άλλες παθήσεις
- Επικείμενο κλείσιμο ψυχιατρικής κλινικής, με προφανής επιβάρυνση για τους ασθενείς και τις οικογένειες τους
- Ανεπαρκή μέτρα στήριξης της οικονομίας: Από τη μη ένταξη του 90% των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα της Περιφέρειας, τον αποκλεισμό ολόκληρων κλάδων από το πρόγραμμα για την ενίσχυση λόγω κλεισίματος στην εορταστική περίοδο, έως τα 500-1000 ευρώ που θα δοθούν στο τέλος Μαΐου για τις μικρές επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή τον Απρίλιο.
- Παράλληλα, οι πολίτες υφίστανται επαναλαμβανόμενους αιφνιδιασμούς με κλείσιμο των καταστημάτων μία εργάσιμη μέρα πριν το άνοιγμά τους, οι λαϊκές αγορές το βράδυ της προηγούμενης κ.ο.κ..
Το αποτέλεσμα είναι ένα και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης καθώς η περιοχή παρουσιάζει το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα από την αρχή της πανδημίας, ενώ τα μέτρα στήριξης είναι ισχνά, ανεπαρκή και αναποτελεσματικά.
Η κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως.
Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι, από τον Πρωθυπουργό έως τους Υπουργούς, επιδίδονται συνεχώς σε κατηγορίες προς τους πολίτες για την ατομική ευθύνη, αγνοώντας σκόπιμα τις δικές τους τεράστιες ευθύνες και ολιγωρίες.
Φτάσαμε δε στο σημείο να ακούσουμε χθες τις αμετροεπείς και προσβλητικές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, ότι πρέπει να δούνε οι πολίτες της Π.Ε. Κοζάνης τι κάνουν λάθος, ενώ έριξε την ευθύνη και στο «βαθούλωμα» της πλατείας (!).
Η κατάσταση θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα.
Η αλήθεια είναι μία: Οι κάτοικοι της περιοχής εφαρμόζουν τα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας στον ίδιο βαθμό με την υπόλοιπη χώρα, ωστόσο η κατάσταση στην Π.Ε. Κοζάνης είναι σημαντικά πιο επιβαρυμένη, οπότε η λάθος διαχείριση είναι κεντρική.
Η κυβέρνηση έπρεπε να έχει δώσει λύσεις και όχι να κατηγορεί, να κάνει το καθήκον της και όχι να μετακυλά συνεχώς ευθύνες. Δεν μπορεί να το κάνει, όμως, γιατί κινείται διαρκώς με το «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς σχέδιο, χωρίς πυξίδα, με μόνο γνώμονα την πολιτική της επιβίωση.
Ακόμα και χθες, στην κυβερνητική σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς -στην οποία δεν κλήθηκα - τα στελέχη της κυβέρνησης δεν είχαν συγκεκριμένες προτάσεις, ούτε δεσμεύτηκαν για το άνοιγμα της αγοράς με εξειδικευμένα μέτρα στήριξης.
Παράλληλα, γεννάται το εύλογο ερώτημα: πώς προεξοφλούν το άνοιγμα του λιανεμπορίου -χωρίς να έχουν πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας- περιθωριοποιώντας ουσιαστικά την επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας;
Το συμπέρασμα είναι ένα: πέρα από την ανασφάλεια για την υγεία τους, οι πολίτες της ΠΕ Κοζάνης, αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία, αλλοπρόσαλλη διαχείριση και άδηλο μέλλον.
Οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να μάθουν τι ακριβώς φταίει για την εφιαλτική αποτυχία στην διαχείριση της πανδημίας και, παράλληλα, να προστατευτούν αποτελεσματικά. Χρειάζεται μια ειδική επιδημιολογική μελέτη που να αναδεικνύει τα αίτια των κρουσμάτων-ρεκόρ στην ΠΕ Κοζάνης και να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.
Παράλληλα, τους καλώ και εγώ να δείξουν μεγάλη προσοχή, να τηρούν τα μέτρα προστασίας και αποστασιοποίησης, να προσέχουν τους ίδιους, τις οικογένειές τους και την δημόσια υγεία.
Εν τέλει, τους καλώ κι εγώ να δείξουν ακόμη μεγαλύτερη προσοχή, ακόμη μεγαλύτερη ατομική ευθύνη.
Γιατί η κυβερνητική ευθύνη, δηλαδή η πρόληψη, η στήριξη και η ενίσχυση των υγειονομικών δομών, της κοινωνίας, των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων, είναι απούσα."
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Κ. Βέττα και εδώ.
Comments