top of page

Να αποκατασταθούν άμεσα οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ που εξαιρέθηκαν της καταβολής των ειδικών επιδομάτων


Κοινοβουλευτική ερώτηση της Καλλιόπης Βέττα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Άδικη εξαίρεση συνταξιούχων της ΔΕΗ από την καταβολή του 33% των ειδικών επιδομάτων».

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., καταγράφεται το πρόβλημα με την εξαίρεση από την καταβολή του 33% των ειδικών επιδομάτων που αφορά τους υπαλλήλους της Δ.Ε.Η. που συνταξιοδοτήθηκαν μεταξύ 1/1/19 και 31/5/20.

Ειδικότερα, στην Ε.Σ.Σ.Ε της Δ.Ε.Η. του 2012, είχε προβλεφθεί ότι με τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα επανέλθουν πλήρως οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις που ίσχυαν στις 31/12/09.

Το Μεσοπρόθεσμο έπαψε να ισχύει από την 1/1/19, ενώ η νέα Ε.Σ.Σ.Ε. που υπογράφηκε στις 24/3/21, προβλέπει αναδρομικά και σε συγκεκριμένες δόσεις τον τρόπο καταβολής του 33% των ειδικών επιδομάτων στους υπαλλήλους της ΔΕΗ.

Ωστόσο, για έναν μεγάλο αριθμό πρώην υπαλλήλων της επιχείρησης που συνταξιοδοτήθηκαν μεταξύ 1/1/19 – 31/5/20 δεν προβλέφθηκε στη νέα Ε.Σ.Σ.Ε. η αντίστοιχη καταβολή των ειδικών επιδομάτων για όσο διάστημα ήταν ενεργοί υπάλληλοι κατά την επίμαχη περίοδο.

Για λόγους ισονομίας, δικαιοσύνης και αποκατάστασης της μισθολογικής αδικίας, η κυβέρνηση οφείλει να ρυθμίσει άμεσα τις οφειλές της προς τους πρώην υπαλλήλους τη ΔΕΗ, καταβάλλοντας τα ειδικά επιδόματα που δικαιούνται.

Ως εκ τούτου, τίθενται τα εξής ερωτήματα:

1. Που οφείλεται η άδικη εξαίρεση από την καταβολή του 33% των ειδικών επιδομάτων αποκλειστικά και μόνο όσων συνταξιοδοτήθηκαν το διάστημα από 1/1/2019 έως και 31/5/2020;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί έτσι ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να καταβληθούν από τη ΔΕΗ τα οφειλόμενα που αντιστοιχούν σε όσο χρόνο οι εν λόγω συνταξιούχοι υπηρετούσαν ως μισθωτοί κατά το διάστημα από 1/1/2019 έως και 31/5/2020;


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.





9 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page