"Προσβάλλετε τα ηθικά και οικονομικά δικαιώματα του Δημοσίου επί των μνημείων της χώρας" (video)

Παρέμβαση της κ. Καλλιόπης Βέττα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (4η συνεδρίαση), κατά την εξέταση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".
Η κ. Βέττα τοποθετήθηκε κατά την 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για το "Ακροπόλ" το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002), επιτρέποντας την αγοραία χρήση των κινητών και ακινήτων μνημείων της χώρας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, η κ. Βέττα αναφέρθηκε εκ νέου στην Αγία Σοφία, καθώς η Υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να απαντήσει, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, σε σχετική ερώτηση.


Σημεία από την παρέμβαση της Καλλιόπης Βέττα στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής:


"Κυρία Υπουργέ,

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, αν και ερωτηθήκατε, ΔΕΝ μας απαντήσατε σε ποιες άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες γνωστοποίησης και διεθνοποίησης του ζητήματος σχετικά με την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας είχατε προβεί ως Υπουργός Πολιτισμού, ΠΡΙΝ από την όψιμη επιστολή που στείλατε ΜΟΛΙΣ στις 25/6 στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Ωστόσο, σε μια συγκυρία στην οποία, με αφορμή την υπόθεση της ΑγιαΣοφιάς, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σημασία των συμβόλων και σε μια συγκυρία που αναδεικνύει τους συμβολισμούς που φέρουν για το λαό μας τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσείς και η κυβέρνησή σας, όχι μόνο έχετε κάνει καθεστώς τις καταστροφές μοναδικών αρχαιοτήτων, όπως για παράδειγμα στο μετρό Θεσσαλονίκης, ΑΛΛΑ τροποποιείτε τον αρχαιολογικό νόμο επιτρέποντας σε ΚΑΘΕ ιδιώτη και ιδιωτική εταιρεία την άκρατη και αισχρή εμπορευματοποίηση των μνημείων και των συμβόλων της χώρας.


Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και το κάνετε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, παρόλο που επιχειρηματολογείτε περί του αντιθέτου με σχολικά επιχειρήματα που ΔΕΝ πείθουν κανέναν. Οι δικαιολογίες σας, δε, ότι το κάνετε χάριν των σχολικών εκδρομών και των μαθητικών ημερολογίων, ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ήδη στον διορισμό ως Προέδρου στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ενός Διευθυντή Ιδιωτικού Σχολείου, με προσόν την οργάνωση σχολικού τουρισμού.


Με την τροποποίηση του άρθρου 46 επαναλαμβάνω ότι ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΕ το πώς ένας ιδιώτης, ακόμα και με σκοπό το κέρδος, θα αποφύγει με «νομιμοφάνεια» την αδειοδότηση για την παραγωγή και χρήση αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων και την καταβολή των προβλεπομένων τελών στο Δημόσιο, προκαλώντας σε αυτό πολλαπλή ζημία τόσο οικονομική, όσο και ηθική. Προσβάλλετε δικαιώματα που σεβάστηκαν και ΔΕΝ ΕΘΙΞΑΝ, κυρία Υπουργέ, ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι προκάτοχοί σας.


Προσβάλλετε δικαιώματα που ΔΕΝ έχουν διαννοηθεί να θίξουν όχι μόνο άλλες χώρες και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, για τα δικά τους μνημεία ΑΛΛΑ ούτε καν τα ιδιωτικά ελληνικά μουσεία αλλά και τα εποπτευόμενα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης. Αντιθέτως εσείς, επιτρέπετε την αγοραία χρήση των κινητών και ακινήτων μνημείων της χώρας ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ. Επιτρέπετε χωρίς καν να ερωτηθεί το Υπουργείο να μετατρέψει τις καρυάτιδες σε μπουκάλια αναψυκτικών για να διαφημιστεί. Αυτό κάνετε. Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.


Και επειδή επικαλείστε δήθεν την καλλιτεχνική έμπνευση, ερμηνεύοντας περιοριστικά τον όρο απεικόνιση ως «πιστή αποτύπωση της υφιστάμενης εικόνας ενός μνημείου», για να απελευθερώσετε οποιαδήποτε άλλη χρήση, διαβάζω λοιπόν, ενδεικτικά μόνο, τι ισχύει για την αδειοδότηση και τα τέλη στο Μουσείο της Ακρόπολης από το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο και θα καταθέσω στα πρακτικά:


<