top of page

"Προσβάλλετε τα ηθικά και οικονομικά δικαιώματα του Δημοσίου επί των μνημείων της χώρας" (video)

Παρέμβαση της κ. Καλλιόπης Βέττα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (4η συνεδρίαση), κατά την εξέταση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού "Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ και λοιπές διατάξεις".
Η κ. Βέττα τοποθετήθηκε κατά την 4η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το κατατεθέν νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για το "Ακροπόλ" το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τροποποίηση του αρχαιολογικού νόμου (Ν. 3028/2002), επιτρέποντας την αγοραία χρήση των κινητών και ακινήτων μνημείων της χώρας σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα, η κ. Βέττα αναφέρθηκε εκ νέου στην Αγία Σοφία, καθώς η Υπουργός Πολιτισμού απέφυγε να απαντήσει, κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, σε σχετική ερώτηση.


Σημεία από την παρέμβαση της Καλλιόπης Βέττα στην 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής:


"Κυρία Υπουργέ,

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής, αν και ερωτηθήκατε, ΔΕΝ μας απαντήσατε σε ποιες άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες γνωστοποίησης και διεθνοποίησης του ζητήματος σχετικά με την αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας είχατε προβεί ως Υπουργός Πολιτισμού, ΠΡΙΝ από την όψιμη επιστολή που στείλατε ΜΟΛΙΣ στις 25/6 στα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΟΥΝΕΣΚΟ.


Ωστόσο, σε μια συγκυρία στην οποία, με αφορμή την υπόθεση της ΑγιαΣοφιάς, αναδεικνύεται περισσότερο από ποτέ η σημασία των συμβόλων και σε μια συγκυρία που αναδεικνύει τους συμβολισμούς που φέρουν για το λαό μας τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, εσείς και η κυβέρνησή σας, όχι μόνο έχετε κάνει καθεστώς τις καταστροφές μοναδικών αρχαιοτήτων, όπως για παράδειγμα στο μετρό Θεσσαλονίκης, ΑΛΛΑ τροποποιείτε τον αρχαιολογικό νόμο επιτρέποντας σε ΚΑΘΕ ιδιώτη και ιδιωτική εταιρεία την άκρατη και αισχρή εμπορευματοποίηση των μνημείων και των συμβόλων της χώρας.


Ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε και το κάνετε ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ, παρόλο που επιχειρηματολογείτε περί του αντιθέτου με σχολικά επιχειρήματα που ΔΕΝ πείθουν κανέναν. Οι δικαιολογίες σας, δε, ότι το κάνετε χάριν των σχολικών εκδρομών και των μαθητικών ημερολογίων, ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΑΝ ήδη στον διορισμό ως Προέδρου στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ενός Διευθυντή Ιδιωτικού Σχολείου, με προσόν την οργάνωση σχολικού τουρισμού.


Με την τροποποίηση του άρθρου 46 επαναλαμβάνω ότι ΘΕΣΜΟΘΕΤΕΙΤΕ το πώς ένας ιδιώτης, ακόμα και με σκοπό το κέρδος, θα αποφύγει με «νομιμοφάνεια» την αδειοδότηση για την παραγωγή και χρήση αντιγράφων και απεικονίσεων μνημείων και την καταβολή των προβλεπομένων τελών στο Δημόσιο, προκαλώντας σε αυτό πολλαπλή ζημία τόσο οικονομική, όσο και ηθική. Προσβάλλετε δικαιώματα που σεβάστηκαν και ΔΕΝ ΕΘΙΞΑΝ, κυρία Υπουργέ, ΟΛΟΙ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ οι προκάτοχοί σας.


Προσβάλλετε δικαιώματα που ΔΕΝ έχουν διαννοηθεί να θίξουν όχι μόνο άλλες χώρες και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, όπως η Γερμανία, για τα δικά τους μνημεία ΑΛΛΑ ούτε καν τα ιδιωτικά ελληνικά μουσεία αλλά και τα εποπτευόμενα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης. Αντιθέτως εσείς, επιτρέπετε την αγοραία χρήση των κινητών και ακινήτων μνημείων της χώρας ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ. Επιτρέπετε χωρίς καν να ερωτηθεί το Υπουργείο να μετατρέψει τις καρυάτιδες σε μπουκάλια αναψυκτικών για να διαφημιστεί. Αυτό κάνετε. Αυτό κάνει η Νέα Δημοκρατία.


Και επειδή επικαλείστε δήθεν την καλλιτεχνική έμπνευση, ερμηνεύοντας περιοριστικά τον όρο απεικόνιση ως «πιστή αποτύπωση της υφιστάμενης εικόνας ενός μνημείου», για να απελευθερώσετε οποιαδήποτε άλλη χρήση, διαβάζω λοιπόν, ενδεικτικά μόνο, τι ισχύει για την αδειοδότηση και τα τέλη στο Μουσείο της Ακρόπολης από το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο και θα καταθέσω στα πρακτικά:


Άρθρο 3, παρ. 3: «Ως «πρόσβαση στο μουσειακό υλικό» νοείται κάθε ενέργεια καταγραφής, προβολής, αναπαραγωγής, αντιγραφής, και γενικά η με κάθε μέσο, μερική ή ολική, αποτύπωση ή ανάπλαση ή ανασύνθεση αντικειμένων του ανωτέρω μουσειακού υλικού, που εκδηλώνεται μέσω οποιουδήποτε υλικού ή άυλου φορέα και σε αισθητή μορφή (οπτική ή/και ακουστική), με χρήση συμβατικών ή και τεχνολογικά προηγμένων εφαρμογών, όπως ιδίως η φωτογράφιση, η κινηματογράφηση, η ψηφιακή απόδοση, η τρισδιάστατη απεικόνιση του μουσειακού υλικού, η δημιουργία εικόνων ή ψηφιακή ανάπλαση εικόνας από το μουσειακό υλικό, η δημιουργία αντιγράφων των εκθεμάτων, απομιμήσεων και παραστάσεων με βάση τα εκθέματα.

Άρθρο 4, παρ.5: «Για την παραγωγή, αναπαραγωγή και διάδοση στο κοινό, για άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ή εμπορικό σκοπό, εκμαγείων, αντιγράφων ή απεικονίσεων μουσειακού υλικού, που βρίσκεται στο Μουσείο, με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και ψηφιακών, του διαδικτύου, των δικτύων τηλεπικοινωνιακής ή άλλης σύνδεσης και της δημιουργίας βάσεων δεδομένων ή εφαρμογών με εικόνες των παραπάνω ή βασισμένες σε αναδόμηση ή ανάπλαση με βάση εικόνες του μουσειακού υλικού, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ για φυσικά ή νομικά πρόσωπα προηγούμενη άδεια του Μουσείου…, έναντι τέλους, .. … με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου…».


Είναι πρωτοφανές, λοιπόν, εσείς να θέλετε να επιβάλλετε τη ΔΙΚΗ ΣΑΣ ερμηνεία και να νομοθετείτε διαφορετικά από την έννοια της αυτονόητης προστασίας και της κοινής λογικής, αφαιρώντας από το Ελληνικό Δημόσιο τα δικαιώματα αυτά, εξαιρώντας ΤΑ ΠΑΝΤΑ από την αδειοδότηση και τα τέλη (απλά αντίγραφα, απεικονίσεις κλπ, ακόμη και εκμαγεια!!!).


ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ούτε την εντολή ΟΥΤΕ το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να το κάνετε αυτό εσείς και η κυβέρνησή σας. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. Είναι πραγματικά ντροπή."


Το link της ομιλίας είναι το κάτωθι:


9 Προβολές0 Σχόλια

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page