"Όλη η Ελλάδα, ένας Πολιτισμός;"

Ενημερώθηκε: 9 Ιουν 2020

«Ας αντιληφθεί η κ. Μενδώνη ότι είναι αδιανόητο ο Πολιτισμός να αποτελεί πεδίο για αδιαφάνεια και επικοινωνιακά παιγνίδια σε βάρος των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στον χώρο».Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, με θέμα: «Απουσία ολόκληρων περιοχών της χώρας από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους “νέους θεσμούς” που δημιουργεί το Υπουργείο Πολιτισμού με αδιαφάνεια και επιπλέον κόστος για τους πολίτες».

Στην ερώτηση, την οποία υπογράφουν 50 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται αναφορά στο εξαγγελθέν πολιτιστικό πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ με τίτλο: «Όλη η Ελλάδα, ένας πολιτισμός», το οποίο, εκτός από τις γενικές προβληματικές του διαστάσεις, εξαιρεί ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως η Δυτική Μακεδονία.

Η κ. Βέττα δήλωσε: «Η εξαγγελία του προγράμματος του ΥΠ.ΠΟ.Α έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τα σωματεία των καλλιτεχνών, των εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού και των διοργανωτών πολιτιστικών εκδηλώσεων. Όλοι αναδεικνύουν, σε υψηλούς τόνους, την απαράδεκτη διαδικασία: χωρίς πρόσκληση ενδιαφέροντος για την επιλογή των εκδηλώσεων και των συμμετεχόντων, χωρίς συζήτηση, χωρίς ανοικτή πλατφόρμα υποβολής προτάσεων. Αδιαφανείς αναθέσεις, συμπερίληψη υφιστάμενων εκδηλώσεων και, δυστυχώς, παρά την οικονομική κρίση που διανύουμε, οικονομικό αντίτιμο ακόμα και σε θεσμούς που είχαν εδραιωθεί ως ελεύθερα προσβάσιμοι για όλους. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να φιλοτεχνήσει ένα προφίλ φιλικό προς την αγορά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, διοργανωτές και καλλιτέχνες, καταγγέλλουν την υποκρισία σε αυτό το επίπεδο καθώς ποτέ δεν τους ζητήθηκε η κατάθεση προτάσεων.

Τέλος, παρά το μεγαλεπήβολο τίτλο του, το πρόγραμμα αποκλείει ολόκληρες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα τη Δυτική Μακεδονία, στερώντας από εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες το δικαίωμα στην πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Δυστυχώς, για την κυβέρνηση, όπως φάνηκε κι από τα ελάχιστα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο σεβασμός και η κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων του Πολιτισμού, δεν είναι προτεραιότητα».


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Θέμα: «Απουσία ολόκληρων περιοχών της χώρας από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους “νέους θεσμούς” που δημιουργεί το Υπουργείο Πολιτισμού με αδιαφάνεια και επιπλέον κόστος για τους πολίτες».


Η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού για τη στήριξη χιλιάδων καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού καθώς και η εκκωφαντική σιωπή για την έμπρακτη ενίσχυσή τους από το αρμόδιο Υπουργείο καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προκάλεσαν και προκαλούν ακόμη την έντονη και μαζική αντίδραση του καλλιτεχνικού κόσμου, ο οποίος υποτιμάται διαρκώς με εξαγγελίες που δεν υλοποιούνται και υποσχέσεις που δίνονται χωρίς αντίκρισμα.


Κάποιες μάλιστα από τις εξαγγελίες αυτές παρουσιάστηκαν εσπευσμένα ως «νέα μέτρα στήριξης» του σύγχρονου πολιτισμού σε κοινή συνέντευξη Τύπου της Υπουργού Πολιτισμού Στ. Μενδώνη και του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα στις 07.05.2020, μετά την καθολική κατακραυγή για την προφανή έλλειψη μέτρων.


Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίζονται καθώς, όπως αποδεικνύεται, οι εξαγγελθείσες ρυθμίσεις όχι μόνο αφήνουν εκτός προστασίας χιλιάδες εργαζόμενους αλλά δεν διαφαίνεται καμία ικανοποιητική πρόοδος, 20 ημέρες μετά, ως προς την δρομολόγηση ικανοποιητικών λύσεων για το σύνολο των εργαζομένων στον τομέα του σύγχρονου πολιτισμού.


Έτσι, το κενό των ουσιαστικών παρεμβάσεων που απαιτούνται επέλεξε να καλύψει, για μία ακόμη φορά με επικοινωνιακό τρόπο το Υπουργείο Πολιτισμού, ανακοινώνοντας το Πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», μέσα από τη «σύζευξη του μνημειακού πλούτου της χώρας με τη σύγχρονη δημιουργία», όπως υποστήριξε στην από 25.05.2020 σχετική συνέντευξη τύπου.


Φυσικά, ούτε οι -εδώ και χρόνια- υλοποιούμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός αρχαιολογικών χώρων ανά την Ελλάδα αποτελούν καινοτομία, όπως άλλωστε αναγκάστηκε να παραδεχθεί και η ίδια η Υπουργός, ούτε συνεργάζονται για πρώτη φορά οι κατά τόπους Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ (Εφορείες Αρχαιοτήτων, Υπηρεσίες Νεοτέρων Μνημείων και Μουσεία) με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εντόπιους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, καλλιτέχνες και φορείς για την παραγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως επίσης ανέφερε.


Επομένως, σε τι συνίσταται ο επονομαζόμενος ως «νέος θεσμός», από τη στιγμή που αφορά, σε πλείστες περιπτώσεις, την αναδιοργάνωση κάποιων ήδη προγραμματιζόμενων δράσεων των μεγάλων πολιτιστικών οργανισμών;


Μήπως ο «νέος θεσμός» συνίσταται στην προσθήκη αντιτίμου, μέσω του εισιτηρίου στους χώρους, όπως ανακοινώθηκε, εκεί που άλλοτε η παρακολούθηση πολιτιστικών εκδηλώσεων ήταν δωρεάν για το κοινό, όπως π.χ. συνέβαινε με τις εκατοντάδες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο στο πλαίσιο του καθιερωμένου θεσμού της πανσελήνου του Αυγούστου σε όλη τη χώρα;


Μήπως ο «νέος θεσμός» συνίσταται στο ότι πραγματοποιείται με κλειστές και αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς δημόσια πρόσκληση, με παρέμβαση της ίδιας της Υπουργού, η οποία δήλωσε αυτολεξεί ότι «απευθύνθηκε» στους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου και εκείνοι «απευθύνθηκαν σε άλλους φορείς και στην ελεύθερη αγορά»;


Πώς ακριβώς και σε ποιους «απευθύνθηκαν»; Χωρίς διαφάνεια; Χωρίς λογοδοσία; Με τι κριτήρια επιλέχθηκαν οι συντελεστές των πολιτιστικών εκδηλώσεων; Με γνωριμίες της Υπουργού, των καλλιτεχνικών διευθυντών και των «χορηγών», οι οποίες, όπου εξέλιπαν, έσβηναν ολόκληρες περιοχές από τον πολιτιστικό χάρτη της χώρας;


Με ολόκληρες Περιφέρειες, όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας, να απουσιάζουν εντελώς από τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Πολιτισμού, διαψεύδοντας ακόμα και τον τίτλο του «νέου» θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολ