top of page

"Τα δεδομένα τουΥπουργείου πολιτισμού αποτελούν πολύτιμο και ανεκχώρητο δημόσιο πόρο"

Έγινε ενημέρωση: 17 Νοε 2020

Ερώτηση και ΑΚΕ προς την Υπουργό Πολιτισμού, με αφορμή την υπογραφείσα Σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο, στο ΥΠΠΟΑ και στη Microsoft σχετικά με την υλοποίηση ψηφιακής εφαρμογής για την Αρχαία Ολυμπία.



Η Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων, την οποία υπογράφουν 36 συνολικά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καταθέθηκε με κοινή πρωτοβουλία της κ. Καλλιόπης Βέττα και της Τομεάρχη Πολιτισμού κ. Σίας Αναγνωστοπούλου.


Οι Βουλευτές αναφέρουν, μεταξύ άλλων:


"Επομένως, είναι απαραίτητο να υπάρξει πλήρης ενημέρωση και γνώση, τόσο για τους όρους και τις προϋποθέσεις της εν λόγω συνεργασίας, όσο και για τον τρόπο που θα συλλεχθούν, θα παραχωρηθούν και, εν τέλει, θα χρησιμοποιηθούν από μια ιδιωτική εταιρεία όλα τα επιστημονικά (π.χ. ανασκαφικά, τεκμηριωτικά), τεχνικά (π.χ. αποτυπώσεις, σχέδια, μοντέλα, pointclouds) και πάσης φύσεως άλλα πληροφοριακά δεδομένα (π.χ. 2Δ και 3Δ απεικονίσεις) που αφορούν τα μνημεία του προγράμματος και αποτελούν περιουσία του ελληνικού δημοσίου.


Η δήλωση μάλιστα της Υπουργού Πολιτισμού ότι «το ελληνικό δημόσιο δεν διαθέτει κεφάλαιο» για το συγκεκριμένο project είναι τουλάχιστον άστοχη, καθώς τα δεδομένα αυτά, που έχουν παραχθεί και παράγονται συνεχώς από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού με δημόσια χρηματοδότηση, αποτελούν δημόσιο πόρο και πολυτιμότατο «κεφάλαιο» του ελληνικού δημοσίου, ανυπολόγιστης αξίας. Αυτό είναι που εισφέρει στο project το ελληνικό δημόσιο -προς ενημέρωση της κ. Μενδώνη- και το οποίο, δεδομένης της υπεραξίας του, καμία ιδιωτική επένδυση δεν θα μπορούσε ποτέ να παράξει η ίδια ως περιεχόμενο, προκειμένου να φτιάξει μια ψηφιακή εφαρμογή. Τα δε αυτονόητα και επίσης ανεκτίμητα δικαιώματα (πνευματικά και άλλα) του δημοσίου επί των δεδομένων αυτών της θυμίζουμε ότι είναι ανεκχώρητα και πρέπει να διασφαλίζονται, εις το διηνεκές, έναντι οποιασδήποτε μη εξουσιοδοτημένης περαιτέρω χρήσης τους."


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.

3 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page