top of page

"Ίσα δικαιώματα για τους υποψηφίους με μαθησιακές διαταραχές"

Έγινε ενημέρωση: 1 Απρ 2021


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, με θέμα: ««Να αρθεί ο αδικαιολόγητος αποκλεισμός των υποψηφίων με μαθησιακές διαταραχές (δυσλεξία, δυσγραφία, δυσαριθμισία κ.α.) στις εξετάσεις για τις Στρατιωτικές σχολές και τις ακαδημίες των Σωμάτων Ασφαλείας».

Στην ερώτηση, η οποία συνυπογράφεται από 28 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., γίνεται αναφορά στο πρόβλημα που παρουσιάζεται στους υποψηφίους με μαθησιακές διαταραχές για τις εξετάσεις εισαγωγής στις προαναφερόμενες σχολές και ακαδημίες.

Συγκεκριμένα, με το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014 (ΦΕΚ Α΄17/2014), ορίζεται ο πίνακας των παθήσεων για τους εξεταζόμενους, σύμφωνα με τον οποίο κατατάσσονται αυτομάτως σε μια κατηγορία ικανότητας Ι-1 έως Ι-5. Η συμπερίληψη στον πίνακα συγκεκριμένων μαθησιακών διαταραχών, όπως η δυσλεξία, η δυσγραφία και η δυσαριθμισία, οδηγεί τους εξεταστές να αποκλείσουν από τη συνέχιση της διαδικασίας τους υποψηφίους για τυπικούς λόγους.


Ωστόσο, οι συγκεκριμένες μαθησιακές διαταραχές δεν προκαλούν κανένα λειτουργικό πρόβλημα, ούτε συνιστούν λόγο αποκλεισμού από οποιαδήποτε υπηρεσιακή ή επιχειρησιακή δραστηριότητα, όπως πιστοποιούν όλες οι επιστημονικές έρευνες καθώς και η καθημερινή πρακτική.

Γι΄αυτό τον λόγο, η κ. Βέττα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα προς τους αρμόδιους Υπουργούς :

1. Προτίθεστε να προχωρήσετε στην εξαίρεση των αναπτυξιακών διαταραχών της μάθησης από τα ψυχικά νοσήματα του Π.Δ. του 2014 ή να τροποποιήσετε συνολικά το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα;

2. Έχετε συνομιλήσει με ειδικούς επιστήμονες και φορείς, όπως λ.χ. η Ελληνική Εταιρίας Δυσλεξίας, για την τροποποίηση των διατάξεων; Ποια είναι τα πορίσματα που σας έχουν κατατεθεί;



Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.


5 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page