top of page

Δεν πρέπει να εγκατασταθεί Αιολικό Πάρκο στον Μπούρινο γιατί κινδυνεύει το οικοσύστημα της περιοχής

Κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης της Κ. Βέττα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας.


Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσε κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα : «H κατασκευή Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στον Μπούρινο Βοΐου δημιουργεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το οικοσύστημα της περιοχής».


Στην ερώτηση καταγράφεται, για μια ακόμη φορά, το οξύ πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή τα τελευταία χρόνια με την άναρχη και άτακτη χωροθέτηση κι εγκατάσταση Α.Π.Ε., ειδικά σε περιοχές φυσικού κάλλους και ανάπτυξης έτερων παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.


Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στην δημιουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Σ.Π.Η.Ε.) στον Μπούρινο, στη θέση Ντρισινίκο. Όπως αναφέρεται, ο Μπούρινος προστατεύεται από την νομοθεσία, καθώς η σπάνια ορνιθοπανίδα, η διέλευση προστατευόμενων πτηνών, η περιπατητική και ορειβατική του αξία όπως και οι εκπαιδευτικές ενέργειες για την ανάδειξη της φύσης, αποτυπώνουν μια περιβαλλοντική διάσταση που έχει χριστεί ως άξια προστασίας από εθνικές και διεθνείς συνθήκες. Εξάλλου, η αξία της περιοχής αναδείχθηκε έτι περαιτέρω με την ένταξή της στο Παγκόσμιο κι Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.


Οι ενστάσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, όπως αποτυπώνονται από τον Ορειβατικό Σύλλογο, αναδεικνύουν ότι ο Μπούρινος, ως Ζώνη ειδική προστασίας για πουλιά και θηλαστικά είναι περιοχή σπάνιας ιδιαιτερότητας, ενώ τονίζεται ότι οι επιπτώσεις από την δημιουργία Α.Σ.Π.Η.Ε. θα είναι μη αναστρέψιμες καθώς η χωροθέτηση, όσο και οι εργασίες διάνοιξης θα προκαλέσουν, λόγω της αποψίλωσης, ανυπολόγιστες ζημιές στην περιοχή.


Τέλος, διατυπώνονται ενστάσεις για την Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία κρίνεται ως μη άρτια, ενώ τίθενται ερωτήματα για την αξιολόγηση της Μ.Π.Ε., την συμβατότητα του εν λόγω Α.Σ.Π.Η.Ε. με την υπό εκπόνηση Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη, όπως και τις επιστημονικές και περιβαλλοντικές ενστάσεις για την αλλοίωση του οικοσυστήματος.


Αποτυπώνεται, και με αυτή την ερώτηση της Βουλευτή, η οποία παρευρέθηκε και μίλησε στην πρόσφατη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την εγκατάσταση του Α.Σ.Π.Η.Ε. στον Μπούρινο, ότι οι συνεχείς αναβολές, καθυστερήσεις και ματαιώσεις της ολοκλήρωσης του Ειδικού Χωροταξικού των Α.Π.Ε., το οποίο είχε ανατεθεί προς υλοποίηση ήδη από τις αρχές του 2019 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, επιτείνει το χάος με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης και δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για υποσχέσεις, πελατειακές προσεγγίσεις και εξυπηρετήσεις.


Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης εδώ.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page