top of page

"Η Δυτική Ελλάδα πυλώνας ενός νέου βιώσιμου και ανθεκτικού τουριστικού μοντέλου"


Άρθρο της Καλλιόπης Βέττα στην ιστοσελίδα thebest.gr .


"Βρισκόμαστε μέσα σε ένα γεμάτο κλυδωνισμούς γεωπολιτικό περιβάλλον. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία και οι νέες εστίες ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή επηρεάζουν το σύνολο των οικονομικών σχέσεων και των διεθνών μας συσχετισμών.

Ο ελληνικός τουρισμός δέχεται και αυτός πιέσεις. Οι τουριστικές ροές από τις εμπλεκόμενες χώρες κινδυνεύουν να ματαιωθούν, ενώ ο φόβος πολεμικών συρράξεων ενδέχεται να επηρεάσει την έλευση επισκεπτών και από άλλες χώρες, όπως η Αμερική.

Ευάλωτος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και σε κάθε άλλο είδος κρίσης, όπως η κλιματική κρίση, ο ελληνικός τουρισμός παλεύει να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις, μετασχηματίζοντας το τουριστικό γίγνεσθαι, και εδραιώνοντας τη χώρα μας στην συνείδηση του κόσμου ως έναν ασφαλή προορισμό, ανταγωνιστικό και ανθεκτικό.

Αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα είναι ένα νέο τουριστικό μοντέλο, διαφοροποιημένο και ποιοτικά ανώτερο, που θα έχει στο κέντρο του τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ένα μοντέλο που θα βασίζεται και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και την φυσιογνωμία των προορισμών, και θα λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων.

Φραγμό στην αξιοποίηση των παραπάνω και στην ισόρροπη κατανομή της τουριστικής δραστηριότητας σε όλη τη χώρα αποτελεί η καθυστέρηση ανάπτυξης νέων υποδομών και η μη συντήρηση των υπαρχουσών.

Επιπλέον, παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των επισκεπτών, που οδηγούν σε μείωση της ανταγωνιστικότητας. Αυτό οφείλεται μεταξύ άλλων, στη φυγή μεγάλου αριθμού εργαζομένων εξαιτίας των συνθηκών εργασίας, στη στροφή σε μη καταρτισμένο φθηνό εργατικό προσωπικό, και στην απουσία ουσιαστικής αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένως ότι μόνο με την αντιμετώπιση των ανωτέρω προβλημάτων θα επιτευχθεί ποιοτική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παράλληλα, η έλλειψη ρευστότητας, η αδυναμία πρόσβασης σε χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, και ο αποκλεισμός της πλειονότητας των τουριστικών αιτήσεων από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο, αποτελούν πρόσθετο εμπόδιο στην υλοποίηση του νέου μοντέλου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Η «πράσινη μετάβαση» του κλάδου απαιτεί, πέρα από την θεσμική ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις πολιτικές για τον τουρισμό, χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενθαρρύνουν και θα στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις στην υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών και τεχνολογιών, όπως για την μείωση των αποβλήτων και την ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας στον τουρισμό.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αν και διαθέτει, με προμετωπίδα την Αρχαία Ολυμπία, σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων τουριστικών προορισμών, και έχει την δυνατότητα να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον σύγχρονο ταξιδιώτη, αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα εποχικότητας στον τουρισμό, που επιτείνεται από την απουσία των κατάλληλων υποδομών και από την προσήλωση στο κλασικό μοντέλο του ήλιος -θάλασσα που μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η άμβλυνση της εποχικότητας απαιτεί πρωτίστως πολιτικές που θα στοχεύουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσω της ανάπτυξης των εναλλακτικών-θεματικών μορφών τουρισμού, της προβολής και διαφήμισης των προορισμών καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών και των υποδομών.

Κάποιες από τις πολιτικές αυτές θα πρέπει για παράδειγμα να κατευθυνθούν προς τον χειμερινό τουρισμό και την ανάπτυξη δράσεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν κατά την χειμερινή περίοδο.

Οι δραστηριότητες αυτές θα πρέπει να συνδεθούν με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο ιαματικός, ο συνεδριακός, ο αθλητικός . Η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Δυτικής Ελλάδας και η δημιουργία μιας διακριτής παγκοσμίως πολιτιστικής ταυτότητας πρέπει να αποτελέσει στόχευση των πολιτικών αυτών.

Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι απαραίτητες υποδομές, ώστε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την υποδοχή ξένων επισκεπτών και την άριστη εξυπηρέτησή τους. Μέσα από μία οργανωμένη διαφημιστική προβολή θα καλλιεργηθεί στη συνείδηση του εν δυνάμει επισκέπτη η εικόνα ενός διαφοροποιημένου μοντέλου διακοπών που θα συνδέεται άμεσα με το πλούσιο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και τους ανθρώπους του .

Κρίσιμη για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στην Δυτική Ελλάδα, όπως και σε κάθε περιοχή, είναι η διατήρηση του τοπικού εργατικού δυναμικού, μέσω των καλών συνθηκών εργασίας, της παροχής ικανοποιητικών αμοιβών και της δημιουργίας ασφαλούς και σταθερού εργασιακού περιβάλλοντος.

Όπως απαραίτητη είναι και η συμμετοχή και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της τοπικής κοινωνίας για την ανάδειξη των χαρακτηριστικών των επιμέρους προορισμών.

Άλλωστε, η επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση των οδικών και σιδηροδρομικών συνδέσεων, των αεροδρομίων και λιμενικών υποδομών, των ειδικών τουριστικών υποδομών και των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, δεν αφορά μόνο τους επισκέπτες αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Η Δυτική Ελλάδα έχει την δυνατότητα να αναπτύξει ένα μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που θα προσφέρει μια μοναδική τουριστική εμπειρία απόλαυσης της φύσης, των ιστορικών μνημείων, της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, της τοπικής γαστρονομίας και παράδοσης.

Επομένως η περιοχή έχει τα εχέγγυα, εφόσον υπάρχει βούληση και σωστός σχεδιασμός, αφενός να αναδειχθεί σε παγκόσμιο τουριστικό προορισμό, και αφετέρου να εξασφαλίσει στις τοπικές κοινωνίες βιώσιμη ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία."


Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.

Αθήνα: Βουλής 4, τηλ.: 210 3212883

Κοζάνη: Iπποκράτους 3, τηλ.: 24610 39207

Πτολεμαΐδα: Παυλίδη Αδαμοπούλου 5, τηλ.: 24630 80153

email: k.vetta@parliament.gr

fax: 210 3706569

© 2020 by PGKV

bottom of page