top of page

"Η κυβέρνηση έχει επιβαρύνει με τις παραλείψεις της την ψυχική υγεία των πολιτών"


Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, με αφορμή την κοινοβουλευτική ερώτηση που κατέθεσε, η οποία συνυπογράφεται από 50 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την προάσπιση της ψυχικής υγείας, δήλωσε:

«Τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας έχουν δημιουργήσει μια σειρά από παράπλευρα προβλήματα. Τα εμφανή, αφορούν τον οικονομικό τομέα, την οργή και την απόγνωση των εργαζομένων και των επιχειρηματιών που βρίσκονται χωρίς ουσιαστική βοήθεια εδώ και εννέα μήνες.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες, ανησυχητικές εξελίξεις για τις οποίες πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση από την Πολιτεία. Οι αρμόδιοι φορείς, τα κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης, οι γραμμές τηλεφωνικής ανάγκης, οι επιστημονικές έρευνες αλλά και η κοινή εμπειρία όλων μας, αναδεικνύουν ότι η ψυχική υγεία έχει δεχθεί μεγάλη επιβάρυνση.

Ο φόβος, η οργή, η απογοήτευση, η μοναξιά και η απομόνωση έχουν αυξηθεί δραματικά ως συνέπεια του εγκλεισμού και της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, όπως δείχνουν οι έρευνες, παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά επιδείνωσης του άγχους, του στρες και της κατάθλιψης τα οποία καταγράφονται τρεις φορές παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το προστατευτικό δίχτυ της κυβέρνησης αποδεικνύεται τρύπιο: οι πολίτες αισθάνονται ανασφαλείς, ανήμποροι και αποπροσανατολισμένοι καθώς βιώνουν τις κυβερνητικές παλινωδίες, τις καθυστερήσεις και τις ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα ενώ παράλληλα, αντιμετωπίζουν και την κατηγορία για ελλιπή ατομική ευθύνη.

Είναι καιρός να δράσουμε άμεσα για τη στήριξη της ψυχικής υγείας, με ενίσχυση της χρηματοδότησης, συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς, ενσωμάτωση και μονιμοποίηση εθελοντικών δομών, ενίσχυση των προγραμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, προσωποπαγείς δράσεις.

Η ψυχική υγεία δεν πρέπει να βγει λαβωμένη από αυτή την κρίση».


Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης εδώ.




7 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page