top of page

Κ. Βέττα – Α. Ξανθός: Τροπολογία για την κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού (video)

Έγινε ενημέρωση: 5 Οκτ 2020

Κατάθεση και υποστήριξη βουλευτικής τροπολογίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.


Ο πρώην Υπουργός, Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και Βουλευτής ΠΕ Ρεθύμνου κ. Ανδρέας Ξανθός και η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα κατέθεσαν τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τις κυρώσεις των Π.Ν.Π., με θέμα την «Παράταση χρονικού ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού».


Στην τροπολογία, προτείνεται η χρονική παράταση του ορίου κρυοσυντήρησης γενετικού υλικού σε εξειδικευμένες Τράπεζες από 10-15 χρόνια σε 30. Με αυτό τον τρόπο διευκολύνεται η συντήρηση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να αντιμετωπιστούν έκτακτα ζητήματα που αφορούν τους δότες του γενετικού υλικού.


Όπως ανέφερε η κ. Βέττα, που εισηγήθηκε την τροπολογία στο Κοινοβούλιο, με αυτή την τροπολογία εξυπηρετείται τόσο η ατομική, όσο και η κοινωνική ανάγκη:


«Αφενός, επιτρέπει στους ενδιαφερόμενους να κρατήσουν το γενετικό υλικό περισσότερα χρόνια ώστε να αρθούν πιθανοί λόγοι που δυσχεραίνουν την χρήση του, όπως για παράδειγμα λόγοι υγείας. Μπορεί, λόγου χάρη, κάποια ή κάποιος να έχει καταψύξει γενετικό υλικό και, δυστυχώς, να αρρωστήσει με ένα βαρύ νόσημα. Ωστόσο, όταν το ξεπεράσει έπειτα από αρκετά χρόνια, τότε είναι πολύ πιθανόν να την (ή τον) βοηθήσει να είναι διαθέσιμο το γενετικό υλικό που είχε την πρόνοια να καταψύξει κάποτε.

Άρα, η πρώτη διάσταση είναι η αμιγώς προσωπική. Δίνουμε την δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να έχει μια ευκαιρία τεκνοποίησης για περισσότερα χρόνια.

Επίσης, μια δεύτερη διάσταση είναι η κοινωνική. Σε μια περίοδο δημογραφικής κάμψης, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους που βοηθούν τις γυναίκες και τους άνδρες να τεκνοποιούν σε μεγαλύτερη ηλικία. Ένα μέτρο είναι και αυτό που σας προτείνουμε, ακριβώς για να στηριχτεί η κοινωνική, πλέον, ανάγκη της αυξημένης γεννητικότητας».


Ο Υπουργός Υγείας αναγνώρισε την αναγκαιότητα αυτής της νομοθετικής ρύθμισης και δεσμεύτηκε ότι θα την ενσωματώσει σε προσεχές νομοσχέδιο.


Μπορείτε να δείτε την τροπολογία εδώ και να παρακολουθήσετε την ομιλία εδώ:



6 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page