top of page

Ο οινοτουρισμός και άλλες μορφές θεματικού τουρισμού μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής


Χαιρετισμός της Καλλιόπης Βέττα στο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινοτουρισμό που διοργανώθηκε στη Δυτική Μακεδονία με θέμα: "Συνέργειες οινοτουρισμού με άλλες θεματικές μορφές τουρισμού" (12-14 Νοεμβρίου 2021).



"Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στις εκδηλώσεις για τις συνέργειες του οινοτουρισμού με άλλες μορφές θεματικού τουρισμού στη Δυτική Μακεδονία [...]

Θέλω, αρχικά, να συγχαρώ τους τοπικούς φορείς για την πραγματοποίηση των τριήμερων εκδηλώσεων. Σε μια εποχή που οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας υφίστανται έναν γενικευμένο περιορισμό των οριζόντων τους, σε κάθε επίπεδο που άπτεται της κεντρικής, κυβερνητικής πολιτικής, η κινητοποίηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Την ώρα που η ανεργία γιγαντώνεται, η οικονομία και η υγεία κλυδωνίζονται, το στοίχημα της βίαιης απολιγνιτοποίησης βαίνει χαμένο για την περιοχή, οι υποδομές λιμνάζουν, το Πανεπιστήμιο συρρικνώνεται, ο πρωτογενής τομέας υποχρηματοδοτείται, το φυσικό περιβάλλον -ελέω της άναρχης και άτακτης ανάπτυξης των ΑΠΕ- τίθεται σε κίνδυνο, χρειάζεται μια κινητοποίηση των τοπικών, θεσμικών και παραγωγικών φορέων ώστε να διερευνηθούν οι πιθανότητες εναλλακτικής και βιώσιμης ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας.

Δυστυχώς, η στήριξη του βιώσιμου τουρισμού, αν και έχει συμπεριληφθεί στους πυλώνες του ΣΔΑΜ, δεν έχει λάβει σάρκα και οστά έως σήμερα. Δύο και πλέον χρόνια από την εξαγγελία στον ΟΗΕ, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της περιοχής, δεν έχουν κάτι απτό και συγκεκριμένο στα χέρια τους, όπως εξάλλου συμβαίνει με το σύνολο των υπεσχημένων δράσεων.

Οι εξαγγελίες για δημιουργία οικοσυστήματος οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας, όπως και επενδύσεις σε μονάδα ανακύκλωσης και παλαίωσης, παραμένουν σχέδια επί χάρτου, 14 μήνες μετά την ανακοίνωση του ΣΔΑΜ.

Είναι βέβαιο ότι ο οινοτουρισμός, αλλά και οι υπόλοιπες μορφές θεματικού τουρισμού μπορεί να αποτελέσουν εφαλτήριο για την στήριξη της Δυτικής Μακεδονίας, μιας περιοχής που χάρη στο μικροκλίμα, το ανθρώπινο δυναμικό, την κεκτημένη, μακραίωνη γνώση, τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων, έχει την δυνατότητα να ηγηθεί των Περιφερειών της χώρας σε αυτό το πεδίο.

Εύχομαι καλή επιτυχία στην εκδήλωση και σας δηλώνω εκ των προτέρων, ότι είμαι στην διάθεσή σας ώστε να προωθήσουμε από κοινού, πιθανές λύσεις για την στήριξη και την ανάπτυξη της περιοχής μας."


4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page