top of page

"Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στον Χώρο και τον Χρόνο"

Χαιρετισμός της Καλλιόπης Βέττα στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Οι Βλάχοι της Ελλάδας: Ταυτότητες και ετερότητες στον χώρο και τον χρόνο» που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη.


Κυρίες και κύριοι,

"Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την πρόσκληση να παρευρεθώ στο 1ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την ιστορία, την γλώσσα και τον Πολιτισμό των Βλάχων.

Σας καλωσορίζω στην πόλη μας κι εύχομαι ένα γόνιμο και παραγωγικό διήμερο για τους ομιλητές, τους συντελεστές και τους ακροατές του Συνεδρίου.

Η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία, όπως ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα, ήταν εστία ανάπτυξης, δραστηριότητας και αφετηρίας για τους Βλάχους προγόνους μας, στον ελλαδικό και ευρωπαϊκό χώρο. Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, οι δρόμοι του εμπορίου, η εξωστρέφεια και ο δυναμισμός, η επένδυση στην Παιδεία και το κοινό καλό, ήταν μια κοινή σταθερά των Βλάχων, τόσο γενικά, όσο ειδικότερα στην περιοχή. Ωστόσο, είναι γενικά παραδεκτό, ότι λείπουν αρκετές ψηφίδες της ιστορίας και του πολιτισμού των Βλάχων, ώστε να διαμορφωθεί ένα στέρεο επιστημονικό πλαίσιο για την διαδρομή και την ενεργή παρουσία τους στην Βαλκανική χερσόνησο. Και για αυτό τον λόγο, αλλά όχι μόνο, θεωρώ άξια συγχαρητηρίων την επιλογή σας να πραγματοποιήσετε το συνέδριο σας στην Κοζάνη.

Τέλος, θέλω να επισημάνω κάτι, με αφορμή την γνωστή υπόθεση της ανάκλησης της απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για χρηματοδότηση της βάσης δεδομένων μνημείων του λόγου των Ελλήνων Βλάχων. Η κοινωνία, οι θεσμοί, οι αρμόδιοι φορείς, αλλά και οι πολίτες πρέπει να μάθουν ότι «εθνικό είναι το αληθές». Η συλλογική και ατομική ωρίμανση προϋποθέτει στερεή κι εμβριθή γνώση της ιστορίας, μελέτη χωρίς εθνικιστικά φίλτρα και ιδιοτελείς παραναγνώσεις. Η διαφάνεια δεν έβλαψε ποτέ καμία κοινωνία, αντιθέτως συμβάλλει στην ενδυνάμωση της και την ευημερία της.

Και, κάτι γενικό, αλλά που ταιριάζει και στην περίπτωση που συζητάμε. Θεματοφύλακας του πατριωτισμού δεν είναι κανείς, ούτε κανείς μπορεί να δώσει πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για επιστημονικό διάλογο με τεκμηριώσεις, στοιχεία, ερμηνείες και δεδομένα.


Σας καλωσορίζω ξανά στην πόλη, κι εύχομαι το σημερινό συνέδριο να αποτελέσει το θεμέλιο για τα επόμενα. Το έχει ανάγκη η βλάχικη ιστορία και ο πολιτισμός, η ελληνική ιστορία και ο πολιτισμός, το έχει ανάγκη η συλλογική μνήμη και αυτογνωσία."






4 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page