top of page

Στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Βελβεντό για τον αιολικό σταθμό στα Πιέρια

Συμμετοχή και παρέμβαση της Καλλιόπης Βέττα στην ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού για τον αιολικό σταθμό στα Πιέρια.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Η σημερινή συζήτηση, με αφορμή την ανάρτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου για κατασκευή αιολικού σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στα Πιέρια όρη, αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο που πλήττει την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας εξαιτίας της μεθοδευμένης αδιαφορίας, ανικανότητας και καθυστέρησης της κυβέρνησης να ρυθμίσει το πεδίο των Α.Π.Ε..

Από το καλοκαίρι του 2019 η κυβέρνηση εξαγγέλλει, διαρρέει και υπόσχεται τακτοποίηση του πεδίου για τις Α.Π.Ε., με την δημιουργία Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου, ωστόσο η πραγματικότητα την διαψεύδει συνεχώς.

Η τελευταία παράταση (έως τις 13.4.23) δόθηκε στις αρχές του καλοκαιριού γεγονός που σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί στα τέλη του 2023.

Σήμερα, δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός για το ποιες δράσεις επιτρέπονται, σε ποια σημεία, με ποιον βαθμό όχλησης, καμία κεντρική διευθέτηση. Επί της ουσίας, όποιος θέλει, όπου θέλει, αξιοποιεί τον χάρτη της ΡΑΕ, γνωστοποιώντας την «επένδυση» στις αρχές, οι οποίες έχουν ελάχιστα περιθώρια αντίδρασης.

Αν μάλιστα θέλει, έρχεται σε μια συνεννόηση με τους τοπικούς φορείς για ανταποδοτικά οφέλη κλπ. Αν όχι, κάνει ότι θέλει, έχοντας -ελέω των κυβερνητικών νομοθετημάτων- την πλήρη κάλυψη των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ο προφανής στόχος είναι η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και σε αυτό τον τομέα της ενεργειακής μετάβασης. Μάλιστα, σε μια πρωτοφανή επίδειξη των προτεραιοτήτων της, μέσα στο καλοκαίρι, στις 12.8.22, άλλαξαν με υπουργική απόφαση οι όροι σύνδεσης και προτεραιότητας με το δίκτυο ηλ. ενέργειας προς όφελος των μεγάλων επενδυτών θεσπίζοντας ως βασικό κριτήριο το μέγεθος της επένδυσης.

Αντί για παράδειγμα να ευνοηθούν οι ενεργειακές κοινότητες, οι μικρές επενδύσεις, τα αγροτικά φβ και τα έργα αυτοπαραγωγής και αυτοκαταναλωσης, ευνοηθήκαν οι μεγάλες επενδύσεις, που δεν προσφέρουν ούτε στην ενεργειακή δημοκρατία, ούτε σε θέσεις εργασίας και το συνολικό αποτύπωμα.

Γενικά, η δημιουργία ΑΠΕ και αιολικών σταθμών συνιστά ένα αναγκαίο και επιθυμητό βήμα για την σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Παρά τα ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν, η πράσινη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, πρέπει να διευκολυνθεί και να επιταχυνθεί.

Ωστόσο, οι μεθοδεύσεις, η αδιαφάνεια, ο αυταρχικός τρόπος με τον οποίο συντελείται -με βασική ευθύνη της κυβέρνησης- δημιουργούν ένα Ελντοράντο που πλήττει το περιβάλλον, τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, τις ήπιες μορφές ανάπτυξης, εν γένει την οικονομία και την κοινωνία όλης της χώρας, αλλά ειδικότερα της Δυτικής Μακεδονίας.

Δυστυχώς, κι εδώ κάνω μια παρένθεση, στην περιοχή μας, αρκετά πρόσωπα με θεσμικές θέσεις δεν φρόντισαν να απέχουν από αυτή την διαδικασία και συμμετείχαν στην φούσκα των ΑΠΕ, είτε οι ίδιοι είτε συγγενικά τους πρόσωπα, στέλνοντας έτσι ένα γκρίζο μήνυμα στην κοινωνία, ότι όλα επιτρέπονται, από τη στιγμή που δεν απαγορεύονται ρητώς.


Επί του συγκεκριμένου

Η δημιουργία 13 ανεμογεννητριών τεράστιων διαστάσεων στο βουνό από εταιρία γνωστών συμφερόντων, προσκείμενων στην κυβέρνηση, θα δημιουργήσει τεράστια επιβάρυνση στην κορυφογραμμή. Μίλησαν ήδη κάποιοι, θα υπάρξει μεγαλύτερη ανάλυση και στη συνέχεια.

Εγώ, θέλω να κάνω μόνο μια παρατήρηση: η διάνοιξη δρόμων, η χρήση εδαφών, η διασάλευση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, του οικοσυστήματος, της χλωρίδας και της πανίδας μέσα σε μια περιοχή ΝΑΤURA, έγινε δυνατή χάρη στο άνοιγμα της κερκόπορτας που έκανε ο κ. Χατζηδάκης με τον Ν.4685/2020, που κατήργησε τους φορείς διαχείρισης και προστασίας, ενώ έδωσε την δυνατότητα δημιουργίας ακόμη και λατομείων, ξενοδοχείων και εξορύξεων για υδρογονάνθρακες σε περιοχές Νatura 2000.

Το επισημαίνω, ακριβώς για να έχουμε μια εικόνα πως «κουμπώνουν» οι σημερινές εξελίξεις που βιώνουμε όλες και όλοι στην περιοχή.

Η εξαγγελία, δε, του Πρωθυπουργού για τα «απάτητα βουνά», δηλαδή τις περιοχές που δεν θα υπάρξει καμία επενδυτική εγκατάσταση, είναι μια κοροϊδία καθώς δεν συμπεριλαμβάνει τα Πιέρια, μια βουνοκορφή 2.200 μέτρων σε μια περιοχή ιδιαίτερου κάλλους (!)


Εναλλακτική πρόταση

Υπάρχει άλλος δρόμος για τα Πιέρια Όρη; Ναι, σαφώς. Μπορούν να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής για να υλοποιηθεί ένα εναλλακτικό, βιώσιμο και δίκαιο μέλλον για τους κατοίκους και το περιβάλλον.

Για παράδειγμα, η αξιοποίηση των μελετών που υπάρχουν για τα ορειβατικά μονοπάτια, η ανάδειξη και η δημιουργία καταφυγίων, η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας, η δημιουργία κατασκηνώσεων αποτελούν ώριμες προτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν επιλέξιμες επενδύσεις, είτε στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών για την κοινωνική και οικονομική σύγκλιση, είτε εντασσόμενες στην στρατηγική ανάπτυξη της Περιφέρειας.

Για να γίνει αυτό ωστόσο, χρειάζεται βούληση και χρηματοδοτικά εργαλεία. Δυστυχώς, ειδικά η κεντρική κυβέρνηση αλλά και η Περιφέρεια δεν έχουν δείξει καμία κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, σε μια περιοχή, μάλιστα, που διαχρονικά, έχει δείξει δείγματα ποιοτικής παραγωγής, απορρόφησης κονδυλίων και καινοτομιών.


Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,


Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δέχεται απανωτά χτυπήματα. Από τις 4.000 νέες χαμένες θέσεις εργασίας, την απώλεια πληθυσμού κατά 10,1% (τη μεγαλύτερη στην Ελλάδα), την ερημοποίηση, το κλείσιμο πανεπιστημιακών τμημάτων και την απαξίωση της Δημόσιας Υγείας, τον εγκλωβισμό και την στασιμότητα του πρωτογενούς τομέα, ο κατάλογος είναι αναρίθμητος.

Μόλις πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Επιτροπή ανακοίνωσε ποσοστό μείωσης 14,2% στην Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία στην Δυτική Μακεδονία για το 2020. Με αυτό το αποτέλεσμα, η Περιφέρεια βρέθηκε στην 8η χειρότερη θέση στην Ευρώπη, αναφορικά με τη μείωση των οικονομικών δραστηριοτήτων της.

Μάλιστα, οι μόνες χειρότερες από την Περιφέρεια μας ήταν οι τουριστικές περιφέρειες που είχαν πληγεί λόγω της έλευσης της πανδημίας και, οι οποίες, σε αντίθεση με εμάς, αποκατέστησαν το επόμενο διάστημα τις απώλειες τους.

Όμως η απαξίωση και η εγκατάλειψη δεν είναι μονόδρομος.

Σας καλώ να τιμήσετε τη μακρά παράδοση που έχει ο Βελβεντός στις ανοιχτές, συμμετοχικές δραστηριότητες και να εναντιωθείτε έμπρακτα στο σχέδιο απαξίωσης της ζωής, των ανθρώπων και της φύσης στην περιοχή.

Δεν είναι πια επιλογή, είναι ανάγκη.




11 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page