top of page

"Στον Πολιτισμό, η κυβέρνηση, όταν δεν δείχνει αδιαφορία, δείχνει υποταγή σε ιδιωτικά συμφέροντα"

Ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για την κύρωση Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-Περού σχετικά με την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.




Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΕ Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα ήταν η εισηγήτρια από τον ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την εξέταση νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Κύρωση Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας του Περού, για την πρόληψη της κλοπής, της παράνομης ανασκαφής και της παράνομης εισαγωγής, εξαγωγής, διακίνησης ή μεταβίβασης κυριότητας πολιτιστικών αγαθών και την απόδοσή τους στη χώρα προέλευσης.


Η κ. Βέττα, παρουσίασε την διεθνή Συμφωνία, η οποία είχε υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την αναγκαιότητα πολλαπλασιασμού παρόμοιων διμερών συμβάσεων για να αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι εκμετάλλευσης των πολιτιστικών αγαθών. Παράλληλα, σημείωσε, ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα έχει προβληματικά στοιχεία, υπενθυμίζοντας τις ατυχέστατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για «δανεισμό» των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, δηλώσεις που νομιμοποιούσαν τις αγγλικές απόψεις περί κυριότητας των ελληνικών γλυπτών. Τέλος, ανέδειξε, μια σειρά από παραλείψεις της κυβέρνησης, οι οποίες δεν προφυλάσσουν τον ελληνικό Πολιτισμό, αναφερόμενη στην απουσία σοβαρών μέτρων στήριξης των Ελλήνων καλλιτεχνών και εργαζομένων στον χώρο του σύχρονου Πολιτισμού, όπως και σε μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που επιτρέπουν σε ιδιωτικά συμφέροντα να καταπατούν τις προστατευτικές, περιβαλλοντικές και αρχαιολογικές, διατάξεις.


Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά:

"είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που η Ελλάδα από ξεκάθαρη πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης φαίνεται υπόλογη έναντι της διεθνούς κοινότητας για την ασέβεια και τη μη συμμόρφωση σε κοινά αποδεκτούς κανόνες, ως προς την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς εντός της ίδιας της χώρας μας".

Όπως ανέφερε η κ. Βέττα, "δεν εξηγείται με κανένα ηθικό, λογικό και επιστημονικό επιχείρημα, η εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και του ίδιου του Πρωθυπουργού στην απόφαση για την καταστροφή, γιατί περί αυτού πρόκειται, των αρχαιοτήτων στον υπό κατασκευή Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, αποκόπτοντας ένα σημαντικό κομμάτι της αρχαίας Πόλης από τη φυσική του θέση, μία Βυζαντινή Πομπηία, όπως υποστηρίζει η διεθνής επιστημονική κοινότητα". Επιπλέον, όπως σημείωσε: "Η ίδια η κυβέρνηση, που κατά τα άλλα θέλει να εμφανίζεται ότι διεκδικεί τις κλεμμένες αρχαιότητες, παραβιάζει απροκάλυπτα και με περισσό θεσμικό θράσος τόσο το Σύνταγμα και τον αρχαιολογικό νόμο, όσο και τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις που έχει υιοθετήσει η χώρα μας για την προστασία της αρχαιολογικής κληρονομιάς, δημιουργώντας πλήθος αρνητικών παραδειγμάτων μέσα σε μόλις 10 μήνες διακυβέρνησης.


Οι αποφάσεις για αποχαρακτηρισμούς μνημείων -όπως η ΠΥΡΚΑΛ- και για αποσπάσεις σπουδαίων και μοναδικών αρχαιοτήτων, όπως η περίπτωση του μετρό Θεσσαλονίκης και των Δεσμωτών του Φαλήρου από τον φυσικό τους χώρο, δίνουν και παίρνουν χωρίς ενδοιασμούς... Όμως, τέτοιες θλιβερές πολιτικές επιλογές, αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη, δυστυχώς όχι μόνο κυρία Μενδώνη και την Κυβέρνηση, αλλά την ίδια τη χώρα που χάνει σε αξιοπιστία και μοιάζει να συρρικνώνεται  -και μάλιστα διεθνώς- το πολιτισμικό της αποτύπωμα", καθώς αυτό έχει να κάνει "με τη μέριμνα μιας χώρας, για τη συνεχή αναβάθμιση του πολιτιστικού της περιβάλλοντος και την προστασία του στο διηνεκές".


"Τέτοιες πολιτικές", προσέθεσε η κ. Βέττα, "σίγουρα δεν είναι ούτε τα αντιπεριβαλλοντικά νομοσχέδια που ψηφίζονται εσπευσμένα εν μέσω πανδημίας ούτε οι χαριστικές ρυθμίσεις για το Ελληνικό και το καζίνο του που λανσάρεται από την κυβέρνηση ως νέος Παρθενώνας, ούτε κυρίως οι ανερμάτιστες πολιτικές επιλογές που έχουν γίνει και αφορούν το πρώτο μνημείο της χώρας, την Ακρόπολη και τον περιβάλλοντα χώρο της. Πολιτικές επιλογές, που δυστυχώς, υποβαθμίζουν συνεχώς το μνημείο και υποτιμούν τους ιστορικούς του συμβολισμούς. Πολιτικές επιλογές που ξεκίνησαν με το ευτελιστικό αίτημα δανεισμού των κλεμμένων γλυπτών του Παρθενώνα, διά στόματος του Πρωθυπουργού, εξελίχτηκαν με τον Παρθενώνα να γίνεται αγοραίο προϊόν, χωρίς καμία διαδικασία σε διαφημιστικές ετικέτες αναψυκτικών με αδιανόητες δικαιολογίες, διά στόματος της Υπουργού Πολιτισμού και συνεχίστηκαν με την πρωτοφανή είσοδο ιδιωτών στο κορυφαίο μνημείο της χώρας διά του περιβόητου ανελκυστήρα και τα ντροπιαστικά ικριώματα που τοποθετήθηκαν στον ιερό βράχο προκαλώντας καταγγελίες, επιθεώρηση του ΣΕΠΕ και εισαγγελική έρευνα. Κορυφώθηκαν δε, οι πολιτικές υποβάθμισης του κορυφαίου μνημείου της χώρας, με τις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, που άρχισε ξαφνικά να ανεβοκατεβάζει τα αντισυνταγματικά ύψη των πολυκατοικιών νοτίως της Ακρόπολης, σε συνεδρίαση του ΚΑΣ που έσπευσε να προγραμματίσει τις 24/4/2020, για το θέμα, δηλαδή δύο μέρες μόλις πριν δημοσιευτούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για το επίμαχο ζήτημα. Δύο αποφάσεις, που εν τέλει σας υποδεικνύουν με πάταγο, κυρία Υπουργέ, το δρόμο της νομιμότητας για την προστασία του μνημείου".


Το link της παρέμβασης της κ. Βέττα είναι το κάτωθι:


9 Προβολές0 Σχόλια
bottom of page