top of page

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. για θέματα των αγροτικών αποζημιώσεων της Π.Ε. Κοζάνης



Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα, συνοδευόμενη από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελιάς Ιμέρων Κοζάνης κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο και τον Γραμματέα κ. Γαβριήλ Παπαδόπουλο συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η προώθηση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στον Οργανισμό για αποζημιώσεις φυτικού και ζωικού κεφαλαίου από αγρότες και συνεταιρισμούς της Π.Ε. Κοζάνης, όπως και η αναθεώρηση του κανονισμού ώστε να συμπεριλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις καταστροφών στο 100% της ζημιάς.

Αρχικά συζητήθηκε το ζήτημα με τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών στα Ίμερα, όπου αναπτύχθηκε το ιστορικό από τα δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι, μόλις προκύψει το κατάλληλο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών οι οποίοι αντιμετωπίζουν, εδώ και αρκετά χρόνια, σοβαρά προβλήματα λόγω των φυσικών καταστροφών.

Στη συνέχεια, υπήρξε εκ μέρους της κ. Βέττα, αίτημα να βρεθεί λύση για να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τις καταστροφές του χειμώνα στις όψιμες καλλιέργειες κερασιού και σε άλλες δενδροκαλλιέργειες στον άξονα Μεσόβουνου- Πύργων- Κομνηνών- Πεντάβρυσου

Παράλληλα, υπήρξε αίτημα για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν τις ενστάσεις επί των εκτιμήσεων που είχαν γίνει για τις καταστροφές του 2020 στην περιοχή του κάμπου Βελβεντού και Σερβίων.

Επίσης, στο πλαίσιο της αναγκαίας αλλαγής του κανονισμού συζητήθηκαν προτάσεις για την αποζημίωση των παραγωγών από καταστροφές που προκαλούνται από ζώα, όπως αγριογούρουνα, άγρια άλογα κλπ.

Τέλος, η Βουλευτής έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το ζήτημα της υποστελέχωσης του ΕΛ.Γ.Α. Κοζάνης όπου, για παράδειγμα, από τις προβλεπόμενες 20 μόνιμες θέσεις γεωπόνων και 3 κτηνιάτρων, υπάρχουν μόνο 9 γεωπόνοι και κανένας κτηνίατρος.

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων που είναι με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου, ενώ αναφέρθηκε στις ισχνές αποζημιώσεις των εργαζομένων του ΕΛΓΑ για τις μετακινήσεις και οδοιπορικά, με τιμολόγηση που είναι ίδια από το 2006.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.Γ.Α. αναγνώρισε το πρόβλημα και ανέφερε ότι η επίλυση του απαιτεί θεσμική ευελιξία και χρηματοδοτική στήριξη από τα αρμόδια Υπουργεία.

Υπήρξε συναντίληψη στην διαπίστωση των προβλημάτων ενώ δόθηκε, και από τις δύο πλευρές, η διαβεβαίωση ότι θα συνεχιστεί η ενημέρωση και η συνεργασία για την αναβάθμιση του ασφαλιστικό-γεωργικού κλάδου και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα.

5 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page